Verovatno korišćeno hemijsko oružje

Izveštaj stručnjaka UN za hemijsko oružje najverovatnije će potvrditi da je Damasku korišćeno hemijsko oružje, izjavio je generalni sekretar UN-a Ban Ki-mun.

Izvor: B92

Petak, 13.09.2013.

18:57

Default images

Izveštaj bi treba da bude objavljen sledeće nedelje,

On je na sastanku u UN-u rekao: "Verujem da će izveštaj gotovo sigurno ukazati na to da je hemijsko oružje korišćeno, iako to ne mogu zvanično da objavim dok ne dobijem taj dokument", preneo je Rojters.

Radi se o izveštaju ekspertskog tima UN-a, na čelu sa švedskim stručnjakom Ake Selstromom, podseća britanska agencija.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun izjavio je danas da je sirijski predsednik Bašar al-Asad odgovoran za "mnoge zločine protiv čovečnosti".

On u izjavi novinarima za napad nije okrivio Asadov režima, ali je rekao da je sirijski lider "počinio mnoge zločine protiv čovečnosti".

Generalni seketar UN je rekao da se pravdi moraju privesti odgovorni kad rat u Siriji bude završen.

Ban je izneo procenu UN da je 1.400 ljudi ubijeno u napadu hemijskm oružjem u pregradju Damaska 21. avgusta. Šef istražnog tima UN Ake Selstrom u ponedelak bi trebalo da Banu preda izveštaj o upotrebi hemijskog oružja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: