Sirijska vojska krije oružje

Sirijska vojska premestila hemijsko oružje na 50 objekata u zemlji, kako bi američke obaveštajne službe teško otkrile njihovu lokaciju, piše Vol strit džornal.

Izvor: B92

Petak, 13.09.2013.

10:04

Default images

Prevoz otrovnih materija na desetine objekata komplikuje planiranu ograničenu vojnu akciju protiv sirijske vojske, ocenili su neimenovani američki zvaničnici i poslanici koje su brifovali obaveštajci, a prenose agencije.

Prema pisanju lista, prevozom hemijskog oružja bavio se tajni elitni deo vojske "Jedinica 450", preneo je AFP.

Međutim, list piše da, uprkos premeštanju, američke i izraelske obaveštajne agencije veruju da znaju gde se nalazi veći deo oružja.

Ipak "znamo manje nego što smo znali pre šest meseci o tome gde je hemijsko oružje", rekao je jedan zvaničnik.

Transport hemijskog oružja traje mesecima, navodi se u tekstu u "Vol strit žurnalu".

Prema podacima američke obaveštajne službe, vojska raspolaže sa hiljadu tona hemijskih i bioloških agenasa.

"To je ono što znamo, nije isključeno da postoji još", navodi list izjavu neimenovanog visoko pozicioniranog američkog zvaničnika.

Zvaničnici kažu da je vlada počela da premešta to oružje pre godinu dana.

Ranije su obaveštajne službe raspolagale informacijom da se hemijsko oružje držalo na svega nekoliko objekata na zapadu Sirije.

SAD i njihovi saveznici tvrde da su snage sirijskog predsednika Bašara el-Asada izvele napad hemijskim oružjem kod Damaska 21. avgusta, kao i da je u tom napadu poginulo približno 1.400 ljudi, uključujući 400 dece, podseća Rojters, navodeći da Asad i sirijski saveznik Rusija okrivljuju pobunjeničke snage.

Šefovi diplomatije SAD i Rusije, Džon Keri i Sergej Lavrov, započeli su juče u Ženevi razgovore o planu predaje pod kontrolu sirijskog hemijskog oružja i Damask je formalno podneo zahtev da pristupi Konvenciji o neširenju hemijskog oružja.

Razgovori su odložili plan američkog predsednika Baraka Obame o američkim vazdušnim napadima kao odgovoru na navodni napad kod Damaska, dodaje britanska agencija.

U građanskom ratu u Siriji od 2011. godine poginulo je više od 100.000 ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: