"Nemačka bi mogla da uništi oružje"

Šef nemačke diplomatije Gido Vestervele smatra da bi Nemačka mogla da učestvuje u uništavanju sirijskog hemijskog oružja, pošto ima najviše iskustva.

Izvor: B92

Četvrtak, 12.09.2013.

14:36

Default images

Od 1993. Konvencijom UN se zabranjuje i posedovanje hemijskog oružja. Sporazum je potpisalo 189 država.

Prema informacijama Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OPCW), ukupno širom sveta je bilo 71.196 tona bojnog otrova i 8,67 miliona komada hemijskog oružja (municije). Od devedesetih godina bojni otrovi i municija se uništavaju - između ostalog i primenom nemačkog stručnog znanja.

Prema proceni, u Siriji ima oko 1000 tona hemijskih otrovnih supstanci uskladištenih na više mesta.

"Smatram da bi trebalo da razmislimo o više decentralizovanih postrojenja. Time bismo minimalizovali transportne puteve i rizik transporta."

"Prema svim izveštajima hemijski arsenal uskladišten je na više mesta, što govori protiv jednog postrojenja", kaže Uve Nojman, menadžer u preduzeću Ajzenman, koji je rekao da je njegovo preduzeće steklo veliko iskustvo u uništavanju otrova koji sadrže hlor i arsen, ali i sa nervnim otrovima kao što je sarin ili VX.

U osnovi Nojman smatra da je u Siriji moguće uništiti hemijsko oružje.

"Ako prihvatimo 1.000 tona, predviđam da bismo nakon podizanja postrojenja mogli da uništimo otrove u roku od godinu dana. Izgradnja malih decentralizovanih postrojenja, pod uslovom da nema problema sa infrastrukturom i da svuda imamo zeleno svetlo, verovatno bi zahtevala još jednu godinu."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: