Đurić: Zamor od proširenja EU

Marko Đurić izjavio je da je sa Bledskog foruma Srbija poslala poruku da želi da sve zemlje regiona zajednički "poraze zamor" od proširenja Evropske unije.

Izvor: B92

Utorak, 03.09.2013.

20:55

Default images

"Poslali smo, s druge strane, i snažnu poruku da države članice EU i zemlje regiona ne treba da koriste otvorena pitanja među sobom za usporavanje procesa integracija zemalja Zapadnog Balkana u EU", rekao je Tanjugu Savetnik predsednika Srbije.

Đurić je na marginama foruma razgovarao sa pomoćinkom zamenika državnog sekretara SAD Filipom Rikerom o evropskim integracijama Srbije, aktuelnim izazovima u procesu pregovora Beograda i Prištine, ali i o bilateralnim odnosima SAD i Srbije.

"Ono što je karakreristično za naš odnos sa SAD jeste uzlazni trend u međusobnim odnosima, jačanje ekonomske saradnje, koje je u prethodnom periodu obeleženo i posetom predsednika vlade najuspešnijim kompanijama u SAD i sigurno će biti propraćeno u narednom periodu daljim razvojem ekonomskih odnosa", poručio je savetnik predsednika Srbije.

Kad je reč o političkim odnosima Srbije i SAD, Đurić je ukazao da su oni dobri, i da su "karakterisani stalnim otovorenim dijalogom o pitanjima o kojima se slažemo, ali i oko pitanja o kojima imamo različite stavove kao što je pitanje Kosova i Metohije".

Đurić je na marginama Bledskog foruma razgovarao i sa zvaničnima Republike Srpske, Slovačke, Bosne i Hercegovine.

Savetnik predsednika Srbije govorio je na panelu posvećenom daljem proširenju Evropske unije "Ko je sledeći posle Hrvatske?", na temu značaja prijema novih članica, opredeljenosti Srbije za evrointegracije, primeni Briselskog sporazuma i mogućim izazovima u procesu dalje normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

U raspravi su učestvovali hrvatska ministarska inostranih i evropskih poslova Vesna Pusić, ministar inostranih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija, ministar inostranih poslova Makedonije Nikola Poposki, zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Filip Riker i poslanik Evropskog parlamenta iz Slovenije Ivo Vajgl.

Bledski strateški forum, koji se ove godine održava osmi put, značajan je međunarodni događaj koji okuplja više stotina učesnika - diplomata, političara, biznismena i stručnjaka.

Učešće na tom skupu prilika je za sadržajnu razmenu mišljenja o pitanju daljeg proširenja Evropske unije, sa kojim će se i region i Evropa suočavati u narednom periodu, ali i razmatranje dalje strategije i zajedničkog pristupa zemalja zapadnog Balkana u rešavanju postojećih izazova u regionu u procesu evrointegracija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: