Zašto neće biti istine o Siriji

Eksperti UN još nisu započeli istragu o navodnom napadu hemijskim oružjem u Siriji, a vreme za utvrđivanje istine ističe. "Koče" i birokrate u Njujorku.

Izvor: B92, Independent

Petak, 23.08.2013.

11:44

Default images

Kako ističe "Independent", inspektori moraju da čekaju na dozvolu Sirije da izađu na teren, ali im na putu stoje i režim, i građani, i dnevna politika i birokratija UN.

I dok se vreme troši, stručnjaci kažu da su šanse da se utvrdi prava istina sve manje, jer dokazi na terenu iz minuta u minut prestaju da budu merodavni.

"Tragovi sarina koji je navodno korišćen u napadu ne traju dugo, a i navodne bojeve glave se mogu lako ukloniti. Nekakva akcija zataškavanja je još lakša, što više vremena prođe. Na drugoj strani, snimci i fotografije na koje se poziva opozicija su na kraju samo to - snimci i fotografije, bez obzira na navodne simptome koje prikazuju i užasne scene koje se vide. Teško je ustanoviti njihovu autentičnost. Za sve to se mora izaći na teren", kaže Filip Vinsent, ekspert za oružje za masovno uništenje. Tim od 20 eksperata koji bi sve to trebalo da utvrdi, od nedelje je zaglavljen u hotelu "Četiri godišnja doba" u centru Damaska, samo 15-ak kilometara od mesta gde je navodno izvršen napad. Još čeka dozvolu domaćih vlasti, ali i UN da započne istragu.

Zvaničan zahtev Ujedinjenih nacija sirijskom režimu da dozvoli inspekciju poslat je tek sinoć.

Iz zvaničnog Damaska su ranije poručili da su spremni na saradnju sa UN i odbacili su navode o napadu, dok je Rusija danas još jednom pozvala Asadov režim da sarađuje sa UN i dozvoli ekspertima inspekciju.

"Uveravam vas da će Sirija u potpunosti sarađivati sa timom i pružiti mu sve potrebne informacije i resurse. Naš cilj je da ovaj tim pronađe činjenice na terenu", rekao je zamenik ministra inostranih poslova Sirije Fajsal Mekdad.

Ipak, sa namerom države da sarađuje, ne slažu se građani dela grada u kom su navodno izvršeni napadi, koji su najavili blokadu.

I režim oteže sa izdavanjem dozvole, jer postoje "logistička i bezbednosna pitanja", a i u samim Ujedinjenim nacijama ne postoje preveliki pritisci.

Iako su EU, Francuska, Velika Britanija i neke druge zemlje zatražile hitnu reakciju, pa čak i najavile oštrije mere, u Njujorku je ton mnogo mirniji.

"Bezbednosna situacija trenutno ne dozvoljava odlazak u tu regiju. Potrebna je eksplicitan pristanak režima, a za to bi moglo da bude potrebno vreme, jer bi to zahtevalo i izmene u mandatima inspekcija koje smeju da borave u Siriji", rekao je zamenik generalnog sekretara UN Jan Elijason.

Iz Stejt departmenta su poručili da u ovom trenutku "nisu u mogućnosti da nedvosmisleno tvrde da je upotrebljeno hemijsko oružje".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: