Egipat: Uhapšeno 3.500 morsijevaca

Egipatske snage bezbednosti uhapsile su 3.500 pristalica svrgnutog predsednika Mohameda Morsija, izjavio je danas advokat Muslimanske braće Mustafa el Demiri.

Izvor: B92, Tanjug

Nedelja, 18.08.2013.

18:13

Default images

Oni su, kako je preneo list Ahram u onlajn izdanju, uhapšeni u poslednjih pet dana.

38 njih stradalo je jednom zatvoru, a o njihovoj smrti stižu oprečne informacije. Demiri je naveo da je oko 2.000 pristalica Morsija uhapšeno tokom razbijanja dva kampa u Kairu u sredu.

Još 1.500 je uhapšeno tokom sukoba Morsijevih pristalica, bezbednosnih snaga i građana u centru Kaira u petak, dodao je on.

Tužilaštvo je odredilo pritvor za više od 400 Morsijevih pristalica, privedenih tokom sukoba na Trgu Ramzes, prenela je "Raša tudej".

Inače, ranije danas Islamistička organizacija Muslimanska braća otkazala je "iz bezbednosnih razloga" nekoliko protesta koji su bili planirani za danas u Kairu.

Pozivajući se na neimenovane izvore iz te organizacije, BBC je preneo da su najmanje dva protesta otkazana zbog "prisustva snajpera na zgradama duž rute planiranih marševa".
Foto: Beta/AP
U Kairu je pojačana bezbednost oko zgrade Vrhovnog ustavnog suda, uoči najavljenih demonstracija pristalica Muslimanske braće i svrgnutog predsednika Morsija.

Ispred suda, koji se nalazi u južnom delu Kaira, raspoređena su oklopna vozila i dodatne snage bezbednosti.

Muslimanska braća najavila su da će u popodnevnim satima ispred zgrade suda održati demonstracije, koje se očekuju i u drugim gradovima širom zemlje, prenela je agencija AP.

Sisi: Vojska neće stajati skrštenih ruku pred nasiljem

Egipæani su danas protestovali ispred ambasade te države u Tokiju, tražeæi prestanak nasilja (Foto: Beta/AP)
Načelnik Generalštaba egipatske vojske Abdel Fatah el Sisi poručio je danas pristalicama svrgnutog predsednika Mohameda Morsija da "u Egiptu ima mesta za sve", ali i upozorio da vojska neće stajati skrštenih ruku pred nasiljem.

Ovo je prvi put da se Sisi javno oglasio od kako su u sredu bezbednosne snage razbile protestne kampove islamista, ukazale su agencije.

"Ko god da misli da nasiljem može da natera državu i Egipćane da kleče, neka pnovo razmisli - nećemo ćutati pred uništavanjem zemlje", rekao je Sisi, koji je 3. jula predvodio puč kojim je svrgnut Morsi.

Sisi je, obraćajući se na sastanku visokih vojnih i policijskih zvaničnika, pripadnicima vojske i policije, istakao da vojska nema nameru da preuzme vlast i pozvao islamiste da se pridruže političkom procesu.
Egipatske snage bezbednosti (Foto: Beta/AP)
U međuvremenu, egipatska vlada raspravlja o krizi u zemlji i zabrani islamističke organizacije Muslimanska braća koja traži da se svrgnuti predsednik Mohamed Morsi vrati na vlast.

Egipatski premijer je pre dva dana predložio da se zakonom zabrani ta organizacija čiji su članovi glavne pristalice Morsija.

Muslimanska braća su, tehnički gledano, u svakom slučaju zabranjena organizacija - nju su zvanično raspustili vojni upravljači Egipta još 1954. godine.
Foto: Beta/AP
Poslednjih godina, međutim, Muslimanska braća su se registrovala kao nevladina organizacija. Ukoliko bi ova organizacija bila zakonski raspuštena, njeno vlasništvo bi moglo da bude zaplenjeno.

Otkad su u sredu, uz stotine žrtava, rasturena dva kampa demonstranata u Kairu, Muslimanska braća pozivaju pristalice na svakodnevne demonstracije.

U Egiptu se ne smiruje nasilje od srede, u sukobima koji su izbili pošto su snage bezbednosti razbile proteste islamista, koji traže da se na vlast vrati predsednik Mohamed Morsi, svrgnut u vojnom puču 3. jula.

U sukobima bezbednosnih snaga i pristalica Muslimanske braće širom Egipta juče je poginulo 79 osoba, a 549 ranjeno, javila je danas državna novinska agencija MENA, pozivajući se na podatke vlade.

Ukupan broj poginulih u sukobima od srede povećao se na najmanje 830, prenela je agencija Rojters.

Slovenija obustavila letove za Egipat

Na aerodrom u Ljubljani danas je sleteo avion sa prvom grupom turista koji su prekinuli letovanje u Egiptu, javili su slovenački mediji.

Prema navodima RTV Slovenija, druga grupa turista će se vratiti u sredu.

Predstavnik agencije "Kompas turist" Peter Majerle izjavio je agenciji STA da su za sada letovi za Egipat "na čekanju".

Odluka da se obustave letovi doneta je nakon što je slovenačko Ministarstvo spoljnih poslova upozorilo građane da bez preke potrebe ne putuju u Egipat.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: