Hodžaj: Tražili smo ukidanje Unmika

Kosovski šef diplomatije Enver Hodžaj potvrdio da je Priština zvanično zatražila od Saveta bezbednosti UN ukidanje Unmika i suspenziju Rezolucije 1244 SB UN.

Izvor: B92

Petak, 16.08.2013.

20:57

Default images

Hodžaj u razgovoru za Danas kaže da Priština traži donošenje nove rezolucije koja bi podržala članstvo Kosova u UN.

"Naš legitimni zahtev za povlačenje Unmika objavili smo u predstavljanju Kosova na sednici Saveta bezbednosti, gde smo jasno rekli da je došao trenutak da se ova misija zatvori i da se donese nova rezolucija SB koja će uvažavati napredak postignut na Kosovo, ispunjenje Rezolucije 1244 i koja će podržati proces učlanjenja Kosova u UN. Ovo je legitimna aspiracija građana Kosova. Postupak okončanja prisustva Unmika na Kosovu traži potporu i saradnju na međunarodnom nivou, koje su izrađene sa strateškim partnerima. Zatvaranje Unmika biće u interesu UN, kako bi zadržale svoj kredibilitet zbog uspešne izgradnje države i mira na Kosovu, a pri tome će smanjiti nepotrebne finansijske troškove koje je trenutno Unmik pravi".

Na pitanje kako će se to spovesti, pošto u SB Rusija i Kina ne dozvoljavaju promenu Rezolucije 1244, Hodžaj je rekao da je Unmik ispunio ciljeve postavljene u Rezoluciji 1244.

"Smatramo da je priroda mirovnih i administrativnih misija UN privremena i povezana sa ispunjenjem određenih normativnih i političkih ciljeva. U slučaju Unmika ispunjeni su ciljevi postavljeni u Rezoluciji 1244, kao i standardi pre statusa i postupak pronalaženja konačnog statusa. Štaviše, posle proglašenja nezavisnosti Ahtisarijev plan je uspešno ispunjen, a prošle godine je zatvorena međunarodna supervizija Kosova. Rezultati postignuti u dijalogu sa Srbijom u ovoj godini i početak pregovora za SSP sa EU takođe su jaki argumenti za ispunjavanje postavljenih uslova. Cela serija nespornih činjenica i argumenata mora služiti SB i državama članicama da na pragmatičan način ispunjavaju svoje obaveze proizašle sa mesta koje drže u ovom Savetu, koji bi trebalo da služi kao čuvar međunarodnog mira i stabilnosti", kaže Hodžaj.

Upitan da li sa stanovišta međunarodnog prava važe argumenti poput primene Ahtisarijevog plana, koji nije prihvaćen u SB, i sklapanja Briselskog sporazuma na osnovu pregovora koji se pod okriljem Brisela vode na osnovu preporuke Generalne skupštine UN, kaže:

"Mislimo da je Ahtisarijev plan proizvod nastao kroz sponzorstvo UN i kao takav odražava međunarodni konsenzus država uključenih u dijalog u Beču, uključujući i Rusiju. Bilo kakva procena trenutne situacije na Kosovu lako može dokazati šta je postignuto na Kosovu i kako je Ahtisarijev plan brzo sproveden. Što se tiče dijaloga i dogovora sa Srbijom, dobro je poznato da je taj proces pokrenula GS UN, što je bio temelj koji je EU koristila da olakša proces. Ne osporavajući činjenicu da su ova dva dokumenta važni dokazi, takođe smo svesni da je osnova za razrešenje prisustva Unmika više stvar političke volje nego činjeničnih osnova. Zato smatramo da je neophodno da se u narednim danima i mesecima akumulira dovoljna međunarodna politička volja za uspešno rasklapanje misije Unmika na Kosovu".

Novi sporazum u novembru?

Politički analitičar Dušan Janjić ocenjuje za Danas da se Unmik može povući sa KiM, a Rezolucija 1244 SB UN ukinuti, "jedino donošenjem nove rezolucije, što je za sada nemoguće zbog veta Rusije i Kine, iako je Misija UN na Kosovu praktično svedena na jednu kancelariju bez ovlašćenja i ima samo nekoliko službenika koji pišu izveštaje za Ban Ki Muna". Janjić smatra da bi "zaleđena" situacija u SB UN eventualno mogla da se promeni posle potpisivanja novog sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, što se planira u novembru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: