Zimbabve isporučuje uranijum Iranu?

Zimbabve je potpisao tajni sporazum o isporuci uranijuma Iranu, što predstavlja kršenje međunarodnih sankcija, objavio je Tajms.

Izvor: B92

Subota, 10.08.2013.

11:48

Default images

"Video sam (memorandum o razumevanju) za izvoz uranijuma Irancima", rekao je za britanski list Gift Čimanikire, zamenik ministra rudarstva Zimbabvea, a prenosi AFP.

Tajni ugovor između dve zemlje je navodno potpisan još prošle godine. Budući da je uranijum sirovina za izradu atomskog oružja, jasno je da će ova vest izazvati uzbunu u zapadnim zemljama, koje su Iran podvrgle teškim međunarodnim sankcijama zbog njegove kontroverzne nuklearne politike.

Zimbabve je takođe pod sankcijama Zapada zbog navodnog nepoštovanja ljudskih prava i izbornih neregularnosti.

Predsednik Robert Mugabe, koji je na prošlomesečnim kontroverznim izborima osvojio još jedan petogodišnji mandat, svojevremeno je, prilikom posete tadašnjeg iranskog predsednika Mahmuda Ahmadinežada Zimbabveu, javno podržao iranski nuklearni program.

Čimanikire je predstavnik zimbabveanske opozicije, koji će verovatno biti smenjen pošto su poslednji izbori označili kraj klimavoj koalicionoj vladi.

On napominje da je tajni sporazum postignut bez njegovog znanja i da je s njim bila upoznata samo šačica ljudi u vrhu zimbabveanske vlade.

Tajms citira analitičare koji tvrde da, uprkos pomenutom sporazumu, Zimbabve još dugo neće biti spreman za izvoz uranijuma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: