Region obara rekorde po temperaturi

Zemlje regiona danas će zahvatiti vrh toplotnog talasa, a u većini mesta se očekuje da temperature budu iznad 42 stepena Celzijusa.

Izvor: B92

Četvrtak, 08.08.2013.

11:28

Default images

Najavljeno zahlađenje stiže sutra uveče.

Meteorolozi u BiH najavljuju novo obaranje temperaturnih rekorda, a probleme bi mogla da izazove sparina.

Iz tog razloga meteorolozi upozoravaju da će intenzitet ultraljubičastog zračenja Sunca danas i sutra u BiH dostizati veoma visoke vrednosti.

Tako će UV indeks, kako najavljuju, biti između osam i deset, pa se građanima preporučuje da te dane u vremenu od 11 do 16 časova smanje boravak na suncu, da nose odeću dugih rukava, šešir sa širokim obodom i sunčane naočare, te da koriste zaštitne kreme.

Inače, meteo-alarm je proteklih dana bio upaljen za regije Banjaluka, Prijedor, Bihać, Tuzla, Sarajevo, Višegrad i Mostar, što čini gotovo celu BiH.

Ova područja označena su crvenom bojom, koja upozorava na veoma opasno vreme, sa visokim temperaturama koje mogu izazvati opasne posledice po ljudsko zdravlje na tim područjima.

Zahlađenje se očekuje za vikend, ali će već narednih dana temperature ponovo rasti, rekao je za medije u BiH meteorolog Željko Majstorović.

Prema hrvatskim meteorolozima, četvrtak će bit “pakleni” dan, a već jutros u 7.00 sati u Karlobagu je izmereno 28 stepeni, a stepen niže je bilo u Dubrovniku u Splitu.

Prema svim najavama, današnji dan donosi vrhunac toplotnog talasa, a zahlađenje se očekuje u petak uveče.

Najviše dnevne temperature biće između 35 i 40 stepeni, sa slabim vetrom jugoistočnog i jugozapadnog pravca.

Temperature oko četrdesetog podeoka, a ponegde i oko 42. zadržaće se na području Crne Gore.

U Ljubljani je juče po podne izmereno 39,5 stepeni, što je novi temperaturni rekord od kako se vrše merenja.

Najtoplije u slovenačkoj prestonici bilo je 5. jula 1950. godine, kada je temperatura iznosila 37,6 stepeni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: