Rusija: Poziv Obami i dalje važi

Poziv Obami da poseti Moskvu i učestvuje u pregovorima s Putinom i dalje je na snazi, prenosi agencija RIA Novosti pozivajući se na izvor iz Kremlja.

Izvor: B92

Sreda, 07.08.2013.

16:54

Default images

Za septembar je u Moskvi bio zakazan samit SAD i Rusije u Moskvi na kome je trebalo da se sretnu i predsednici dve zemlje.

Predsednik SAD Barak Obama odlučio je danas da se ne sastane odvojeno s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Moskvi tokom samita G20 sledećeg meseca

Zvanična Moskva razočarana je odlukom administracije predsednika SAD Baraka Obame da se otkaže bilateralni susret sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, rekao je danas novinarima pomoćnik Putina Jurij Ušakov.

"Očigledno je da je odluka povezana sa situacijom oko bivšeg saradnika specijalnih službi Snoudena, koju nismo mi stvorili", rekao je Ušakov novinarima.

I direktor Centra političkih informacija Aleksej Muhin izjavio je da je razočaran zbog odluke SAD.

"Umesto da na takvim susretima rešavaju probleme i nesuglasice između dve države, te da u budućnosti ne dolazi do ovakvih situacija, oni su odustali od takvog formata“, rekao je Muhin za radio Komersant.

Nezavisni politikolog Andrej Vorobjov smatra da je otkazivanje susreta posledica ranijih poteza SAD vezanih za bivšeg saradnika CIA Edvarda Snoudena kada je Vašington otvoreno vršio pritisak i pretio zemljama koje bi mogle da ponude azil Snoudenu.

"Oni su morali da daju nekakav odgovor posle sve te histerije“, rekao je u programu radija Komersant Vorobjov.

On smatra da bi sada Moskva morala da bude maksimalno uzdržana, ali je rekao da sumnja da će se to desiti, te da će uslediti oštra reakcija Kremlja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: