"Odnosi SAD i Rusije neće trpeti"

Odnosi Rusije i SAD neće trpeti zbog "relativno beznačajnog" slučaja bivšeg američkog obaveštajca Edvarda Snoudena, izjavio je visoki zvaničnik Kremlja.

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 01.08.2013.

15:13

Default images

"Naš predsednik je mnogo puta izrazio nadu da ovo neće uticati na karakter naših odnosa", rekao je pomoćnik predsednika Vladimira Putina, Jurij Ušakov, dodajući da nema naznaka da će američki predsednik Barak Obama otkazati planiranu posetu Moskvi u septembru, prenosi Rojters.

Bivši saradnik američke Centralne obaveštajne agencije Edvard Snouden napustio je ranije danas tranzitnu zonu aerodroma Šeremetjevo u Moskvi i ušao na teritoriju Rusije, pošto je dobio dokumenta za privremeni azil, javljaju ruske agencije.

Njegov advokat Antalij Kučerena izjavio je da je Snouden od ruske Federalne migracione službe dobio dokumenta koja mu omogućuju da napusti tranzitnu zonu aerodroma Šeremetjevo u Moskvi. SAD nisu nagovestile Moskvi da bi američki predsednik Barak Obama mogao da odustane od posete Rusiji u septembru zbog slučaja bivšeg saradnika američkih obaveštajnih službi Edvarda Snoudena, izjavio je pomoćnik ruskog predsednika za spoljnu politiku Jurij Ušakov.

Ušakov je rekao da slučaj Snoudena koji je objavio tajne podatke o američkom programu nadzora komunikacija u svetu, "nema veliki značaj i da ne bi trebalo da utiče na političke odnose Rusije i SAD", prenose agencije.

"Mi znamo kakva se atmosfera formira u vezi s tim u Americi, ali nismo dobili nikakve signale američkih vlasti", dodao je Ušakov.

Snouden je danas napustio moskovski aerodrom Šeremetjevo i uputio se u nepoznatom pravcu, izjavio je njegov advokat Anatolij Kučerena.

Kučerena je prethodno uručio dokumenta Federalne migracione službe (FMS) koji mu omogućavaju da tokom godine bude na teritoriji Rusije.

"Uručio sam mu dokument o privremenom godišnjem azilu na teritoriji Rusije", kazao je Kučerena novinarima.

On nije želeo da kaže gde je Snouden otišao iz tranzitne zone aerodroma gde je bio od 23. juna.

Advokat je rekao da može da pretpostavi, ali da ne može da kaže iz bezbednosnih razloga gde je Snouden.

On je međutim dodao da je američki analitičar koji je "danas jedan od najtraženijih ljudi na svetu", otišao na "bezbedno mesto".

Snouden će sam birati mesto gde će živeti - u hotelu ili stanu, a on će ga savetovati kao advokat, rekao je Kučerena. Dodao je da će se Snouden "naravno, pojaviti pred novinarima".

Snouden je bio u tranzitnoj zoni Šeremetjeva od 23. juna. U Rusiju je došao iz Hongkonga.

SAD traže Snoudena zbog toga što je medijima dao poverljiva dokumenta o detaljima programa masovnog špijuniranja i prisluškivanja od strane američke Nacionalne bezbednosne agencije.

Ako dospe u američki pritvor, Snouden će najverovatnije biti optužen za špijunažu. SAD su vršile diplomatski pritisak na zemlje koje su otvoreno iznele nameru da pruže Snoudenu utočište.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: