NSA prati SVE što radite na "netu"

Gardijan objavio nove podatke o prisluškivanju koje sprovodi NSA, tvrdeći da postoji i tajni program "Ekskiskor" koji prati sve aktivnosti korisnika interneta.

Izvor: B92

Četvrtak, 01.08.2013.

08:32

Default images

Pozivajući se na poverljiva dokumenta koja mu je dostavio odbegli američki obaveštajac Edvard Snouden, britanski dnevnik ističe da ovaj program predstavlja najrasprostranjeniji sistem za prikupljanje podataka.

List "Gardijan" ističe i da analitičarima NSA nije potrebna prethodna dozvola za pretragu elektronske pošte, aktivnosti na društvenim mrežama i istorije pretraživanja na internetu.

Infrastruktura ovog sistema sastoji se od 500 servera, a karta sveta koju je britanski list objavio uz poduži članak pokazuje da su serveri raspoređeni na svakom kontinentu, kako na teritoriji američkih saveznika, tako i na teritoriji američkih rivala, poput Rusije, Kine i Venecuele.

Ovaj program razlikuje se od drugih do sada obelodanjenih programa koje SAD koriste za nadzor na internetu jer omogućava pretragu praktično svake aktivnosti na internetu.

"Gardijan" je objavio 32 slajda koji predstavljaju, kako se stiče utisak, brifing za obuku u okviru NSA o tome kako ovaj program za nadzor funkcioniše i koje su njegove karakteristike, a sadržaj četiri slajda je prekriven jer, kako se navodi, otkriva detalje pojedinačnih operacija NSA.

Slajdovi su obeleženi kao "strogo poverljivi", uz naznaku da su namenjeni samo osoblju iz SAD, Britanije, Kanade, Australije i Novog Zelanda. Napravljeni su 2007. godine, a oznaka poverljivosti će sa njih biti uklonjena tek 2032. godine.

U objavljenim dokumentima se ističe i da je ovaj program omogućio američkim agentima da uhvate "više od 300 terorista".

"Gardijan" je Snoudena intervjuisao u junu, kada je bivši obaveštajac bio u Hongkongu, nakon što je pobegao iz NSA noseći poverljiva dokumenta. List ne navodi zašto dokumenta o programu "Ekskiskor" nije objavio u junu, kada je obelodanio manje moćan sistem za nadzor "Prizma".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: