Hapšenja zbog zločina kod Vukovara

Hrvatska policija je u mestu Trpinja kod Vukovara privela 12 osoba zbog sumnje da su od sredine septembra do kraja novembra 1991. godine, počinili ratni zločin.

Izvor: B92

Četvrtak, 11.07.2013.

14:44

Default images

Uprava hrvatske policije je potvrdila da je privedeno 12 bivših pripadnika teritorijalne odbrane mesta Trpinje i odeljenja nekadašnje milicije, zbog ratnog zločina protiv 16 hrvatskih civila, ratnih zarobljenika, ranjenica i bolesnika u Trpinji, oktobra 1991. godine.

Detalji nisu saopšteni. Rečeno je da je u toku kriminalističko istraživanje, prenose hrvatski mediji.

Navodno je među uhapšenima i jedan zaposleni u vukovarsko-sremskoj policiji.

Hrvatska radiotelevizija navodi da je istraga zbog zločina u Trpinji, selu na putu između Vukovara i Osijeka, pokrenuta još 2000. godine.

U Trpinju su Srbi većina stanovništva.

"Večernji list" prenosi izjavu meštanke Trpinja čiji je rođak među jutros uhapšenima.

Ona je novinarima ispričala da je policija tražila "neke popise i zapisnike, ali da ništa nisu našli", i dodala da su žitelji sela uplašeni i uznemireni.

Policijsku akciju vodila je Policijska uprava osječko-baranjska, uz pomoć vukovarsko-sremske policije.

Pupovac: Akcija uznemirila stanovništvo

Predsednik Srpskog nacionalnog veća u Hrvatskoj Milorad Pupovac izrazio je zabrinutost zbog načina na koji je sprovedena akcija privođenja Srba iz sela Trpinja, ocenivši da je u njoj bilo elemenata sile i zastrašivanja zbog čega je stanovništvo uznemireno.

"Premda za sada nemamo dovoljno informacija o tome zbog čega je akcija hapšenja sprovedena, ono što nas zabrinjava je način na koji je akcija izvedena, odnosno manifestacija elemenata sile i elemenata zastrašivanja koji su uznemirili stanovništvo Trpinja", rekao je Pupovac u izjavi Tanjugu.

Pupovac je izrazio nadu da će policija i državno tužilaštvo u što moguće kraćem roku otkloniti razloge zbog kojih je stanovništvo uznemireno i da će, ukoliko imaju razloge za istražne postupke i za policijske radnje, oni biti usredsređeni na ono što može biti razlog tih radnji.

"Ovako to izaziva ozbiljnu uznemirenost, zabrinutost i strah među stanovništvom", istakao je on.

"Očekujem da ćemo o tome razgovarati sa nadležnim institucijama i da ćemo imati više inofmracija o tome šta je pozadina ove akcije", kazao je Pupovac.

Koalicija udruženja izbeglica osudila hapšenje

Koalicija udruženja izbeglica osudila je privođenje grupe Srba iz Trpinja.

"Privedeni Srbi žive više od 15 godina nakon mirne reintegracije u Hrvatskoj. Zbog toga način na koji je izvršeno privođenje ima za cilj zastrašivanje Srba i obeshrabruje povratka izbeglih i prognanih lica iz Srbije i Republike Srpske u Hrvatsku", piše u saopštenju koje je potpisao predsednik Koalicije udruženja izbeglica Miodrag Linta.

Ta koalicija navodi da je konačno došlo vreme da se dijalogom Srbije i Hrvatske, a uz podršku Evropske unije, reši pitanje ratnih zločina i ostalih teških krivičnih dela iz ratnog perioda.

"Nedopustivo je da se 18 godina posle završetka rata Srbi u Hrvatskoj tretiraju kao zločinci i kolektivni krivci za sve ono što se desilo od 1991. do 1995. godine", piše u saopštenju.

Štrbac: Poruka Srbima da se ne vraćaju

Predsednik nevladine organizacije "Veritas" Savo Štrbac ocenio je da je "spektakularnim" hapšenjem 12 Srba u Hrvatskoj danas poslata poruka izbeglicama i prognanima da se ne vraćaju, a onima koji su posle rata ostali na ognjištima da treba da odu.

Štrbac je u izjavi Tanjugu naveo da to potvrđuje način na koji su danas pohapšeni Srbi u Trpinji, jer su ljudi privođeni iz svojih kuća, sa radnog mesta i njiva dok su obavljali poljske radove.

On je ukazao da su hapšenja mogla biti obavljena drugačije, jer bi se Srbi sigurno odazvali na poziv policije, budući da su ostali da žive u Hrvatskoj posle mirne reintegracije srpske oblasti Istočna Slavonija, Baranja i zapadni Srem 1998. godine.

Štrbac je kazao da ovo nije prvo "ritualno" hapšenje Srba iz te oblasti, kojim se šalje poruka da niko od njih nije bezbedan, a najnoviji slučaj pokazuje samo da se u tom pogledu ništa nije promenilo ni posle ulaska Hrvatske u EU, čemu su se mnogi ponadali.

Izrazivši sumnju da bi oni koji su počinili najteže ratne zločine ostali u Hrvatskoj, Štrbac je podsetio da Srbi u Trpinji čine 90 odsto stanovništva i da je "spektakularno hapšenje očito dobar način da se njihova nepoželjna koncentracija razbije".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: