Nikolić na sastancima u Hrvatskoj

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić doputovao je u Zagreb, gde predvodi srpsku državnu delegaciju na centralnoj proslavi ulaska Hrvatske u EU.

Izvor: B92

Nedelja, 30.06.2013.

20:18

Default images

Nikolić se pre učešća na svečanostima sastao s predstavnicima Srba u Hrvatskoj - zastupnicima u Hrvatskom saboru i čelnim ljudima srpskih institucija i organizacija, kao i sa predsednikom Češke Milošem Zemanom.

Predsednik Srpskog narodnog veća i poslanik u hrvatskom Saboru Milorad Pupovac rekao je da su teme bile pitanje srpskih izbjeglica i njihova prava na stambeno zbrinjavanje i mirovinu, problem nestalih, te nastavak suđenja za ratne zločine.

Posebna tema bila je i realizacija sporazuma o zaštiti manjina u Hrvatskoj i Srbiji, posebno prava na kulturnu autonomiju, školovanja na manjinskom jeziku i pismu te pravo na nesmetan i tolerantan život.

"Predsednik Nikolić pokazao je veliko interesovanje za sva ta pitanja i njihovo intenzivno rešavanje u sklopu odnosa Hrvatske i Srbije", rekao je Pupovac, prenose hrvatski mediji.

Pupovac je ocenio posetu predsednika Nikolića i premijera Ivice Dačića kao veoma značajnu i poručio da Srbi u Hrvatskoj sutra postaju prvi deo srpskog naroda koji postaje deo Evrope.

"Srbi u Hrvatskoj sutra postaju prvi deo srpskog naroda koji postaje deo Evrope, ali i deo evropskog problema i evropskog pitanja", ukazao je Pupovac.

Sa Zemanom, Nikolić je razgovarao o unapređenju ekonomske saradnje dveju država, pre svega o mogućnosti povećanja investicija u Srbiju i učešća čeških kompanija u privatizacijama.

Češki predsednik je, u srdačnom i prijateljskom razgovoru, pružio punu podršku Srbiji u dijalogu sa Prištinom i procesu daljeg približavanja EU, javlja specijalni izveštač Tanjuga iz Zagreba.

U ponedeljak ujutro, Nikolić će zajedno sa čelnicima ostalih zemalja regiona prisustvovati radnom doručku kod predsednika Hrvatske Ive Josipovića.

Ovo je prva Nikolićeva poseta Hrvatskoj otkad je izabran za predsednika Srbije.

U Hrvatsku od petka stižu brojni strani državnici iz zemalja članica EU i zemalja regiona kojih se na proslavi na zagrebačkom Trgu bana Jelačića očekuje oko 120, zajedno s brojnim domaćim političarima i ličnostima iz javnog života.

Celu manifestaciju, od puteva prolaska delegacija do Jelačićevog trga i Gornjeg grada obezbeđuje oko 1.000 policajaca iz zagrebačke i drugih policijskih uprava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: