Obama završio posetu Berlinu

Američki predsednik Barak Obama završio je posetu Nemačkoj, tokom koje se sastao sa kancelarkom Angelom Merkel i održao govor ispred Brandenburške kapije.

Izvor: B92

Sreda, 19.06.2013.

22:33

Default images

On je upozorio da sve dok postoji atomsko oružje, nema istinske sigurnosti i pozvao da se nuklearne bojeve glave redukuju za trećinu.

Obama je pred oko 4.000 pozvanih gostiju u govoru, čiji je ''lajtmotiv'' mir i pravednosti, govorio o transatlantskim odnosima, o šansama za uspeh mladih ljudi, hvalio napore za nuklearno razoružanje, rekao da se arapskom svetu ne može diktirati kako brzo će menjati svoje društvo, obećao više angažmana za zaštitu prirodne sredine i klime, založio se za prava homoseksualaca i lezbijki, jer se time, rekao je ''jačaju prava svih''.

Američki predsednik u danu žarkog berlinskog leta opušteno skinuo sako, govoreći da se među prijateljima može biti i neformalan, nazvao kancelarku Angelu Merkel, ''Angela'', izvinio se zbog svojih ćerki, koje ne prisustvuju govoru, pričao o ljudskim pravima i američkom ustavu, ukazao da borba za slobodu, sigurnost i ljudska prava traje i citirao svog prethodnika Kenedija, koji je pre pola veka na istom mestu, u svom čuvenom govoru rekao ''Ja sam Berlinac''. Među gostima koji su slušali govor američkog predsednika bili su predstavnici nemačke države i političkih partija, privrednog, društvenog i verskog života, novinari i gosti koji su nekada bili deo nemačko-američke istorije, a i muž Angele Merkel, koji se s njom pojavljuje veoma retko, uglavnom, samo prilikom posete americkcih predsednika, kao i polusestra Baraka Obame, Auma Obama, doktor nauka sa nemačkog prestižnog univerziteta na Hajdelbergu.

Obama, koji je u nemačkoj boravio sa porodicom, susreo se i sa ''izazivačem'' Merkelove na septembarskim izborima, kancelarskim kandidatom opozicionih socijalmokrata Perom Štajnbrikom.

Ovo je bila prva Obamina poseta nemačkoj prestonici od kako je izabran za predsednika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: