Više slučajeva nasilja nad starima

Državna sekretarka Ministarstva rada Brankica Janković izjavila da je u poslednjih nekoliko godina broj evidentiranih slučajeva nasilja nad starima u porastu.

Izvor: B92

Utorak, 18.06.2013.

10:26

Default images

Ona je navela da je u Srbiji prošle godine evidentirano 9.325 slučajeva nasilja nad starima, dok je tokom 2006. godine taj broj bio daleko manji i evidentiran je 3.441 slučaj.

"Godišnje se broj evidentiranih slučajeva povećavao u proseku za 700 do 800 slučajeva. To ne znači da se povećalo nasilje nad starima u poslednjih nekoliko godina, već da je povećan broj evidentiranih slučajeva", navela je Jankovićeva gostujući na RTS-u.

Ona je naglasila da se nasilje dešavalo i ranije i da se u poslednjih nekoliko godina nije desilo ništa što bi podstaklo na takve pojave, već da se o problemu više govori, da su porodice postale otvorenije, država više interveniše.

Jankovićeva je naglasila da nasilja nad starima ima najviše u velikim gradovima, mnogo više nego u ruralnim sredinama.

Državna sekretarka je podsetila da je ovo oblik nasilja koji se najteže otkriva, jer je stare osobe sramota da prijave torturu. Nasilnici su obično njihova deca, unuci, njima najbliži ljudi.

Prva adresa na koju treba prijaviti nasilje, naglasila je ona, jesu policija i centri za socijalni rad, međutim o nasilju se može razgovarati i sa lekarom, a on će dalje prijaviti nadležnima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: