Policija preuzela Taksim (FOTO)

Turska policija je oko podneva intervenisala i potisnula demonstrante sa istanbulskog Trga Taksim u obližnji park Gezi. Korišćeni su vodeni topovi i suzavci.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 11.06.2013.

14:15

Default images

Jake policijske snage su jutros oko šest sati započele akciju čišćenja Trga Taksim, rasteravši ih uz upotrebu pendreka, vodenih topova i suzavca. Demonstranti su se odatle povukli u obližnji park Gezi, da bi oko podneva sukobi bili nastavljeni.

Učesnici protesta protiv preuređenja parka Gezi, gde je formiran kamp sa mnoštvom šatora.
Beta/AP
Turski premijer Redžep Tajip Erdogan pozvao je danas demonstrante da se povuku iz centralnog istanbulskog parka Gezi.

"Pozivam ih da se povuku iz parka i molim ih kao premijer", rekao je Erdogan na sastanku parlamentarne poslaničke grupe njegove Partije pravde i razvoja.
Beta/AP
Prema njegovim rečima, turska ekonomija je ugrožena zbog celokupne situacije u zemlji i postojanja "namera da naruši imidž Turske kao deo sistematskog plana", prenela je agencija Rojters.

Na stotine specijalaca jutros se slilo na Trg Taksim u Istanbulu i uz upotrebu vodenih topova i suzavca, rasterali su demonstrante, pošto su sličnu akciju noćas sproveli u ulici Tunali Hilmi u Ankari, javljaju svetske agencije.
Beta/AP
Policija je ispalila suzavac i upotrebila gumene metke, što je nateralo mnoge da pobegnu sa Trga u obližnji park Gezi, gde su demonstraniti tokom noći kampovali.

Nekoliko aktivista su uzvratili raketama za vatromet, protivpožarnim bombama i kamenjem po policijskim vodenim topovima.
Beta/AP
Tokom noći turska policija je upotrebila suzavac i u Ankari da bi rasterali nekoliko stotina demonstranata koji su i dalje u protestu.

Policija za razbijanje demonstracija preplavila je ulicu Tunali Hilmi, pa su vlasnici restorana bili primorani da zatvore objekte.
Beta/AP
Turski premijer je opravdao današnju akciju policije kao potez koji je trebalo da speči vandalizam.

"Šta demonstranti očekuju, da mi kleknemo pred njima?", zapitao se Erdogan u obraćanju parlamentarcima, u kome je često bio prekidan aplauzom, navodi BBC.
Beta/AP
Tokom 12 dana protesta u Istanbulu, Ankari, Izmiru, Adanu i Gaziantepu život su izgubila tri mlada demonstranta i jedan policajac.

"Troje mladih i jedan policajac su izgubili svoje živote u ovim događajima", rekao je premijer u obraćanju poslanicama, dodaje AFP. Povređeno je blizu 5.000 demonstranata i oko 600 policajaca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: