Dežer: Ne prljajmo Srbiju

Prilikom obilaska zajedničke komunalne deponije Šapca i Sremske Mitrovice, ambasador EU Vensan Dežer poručio građanima da “ne prljaju Srbiju”.

Izvor: Beta

Sreda, 05.06.2013.

15:24

Default images

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer obišao je postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Šapcu i zajedničku komunalnu deponiju tog grada i Sremske Mitrovice, u čiju je izgradnju EU uložila oko 15 miliona evra.

"Potrebno je podići nivo svesti običnih građana, obrazovati ih i to ne samo kroz institucije, o potrebi očuvanja i upravljanja životnom sredinom. Boljim upravljanjem komunalnim otpadom smanjiće se i troškovi domaćinstava", rekao je Dežer.

Zajednička deponija Sremske Mitrovice i Šapca koštala je 6,3 miliona evra, od kojih je EU uložila pet miliona, a ostatak lokalne zajednice i Fond za zaštitu životne sredine, dok je pogon za prečišćavanje otpadnih voda u Šapcu koštao 10 miliona evra, od kojih je donacija iznosila 9,8 miliona evra.

Projekat regionalne deponije započet je pre tri godine, a probni rad se očekuje u naredne dve sedmice.

Prema rečima gradonačelnika Šapca Miloša Miloševića, početkom rada deponije rešiće se najveći gradski problem.

"Koristi su ogomne od donacija EU. Najveći problem grada, a to je deponija na obali reke Save, najzad će biti rešen i grad će moći da izađe na reku", rekao je Milošević.

Gradonačelnik Sremske Mitrovice Branislav Nedimović istakao je velike ekonomske aspekte izgradnje zajedničke deponije.

"Projekat na teritoriji Sremske Mitrovice od velike je koristi sa aspekta privrede, jer pomažemo investitorima koji otvaraju fabrike u našem gradu. Očekujemo da celokupna teritorija grada uskoro bude pokrivena sa prikupljanjem i odnošenjem smeća pa će i građani imati korist, jer je prerada otpada dobar biznis", naglasio je Nedimović.

Pored Šapca i Sremske Mitrovice, regionalne deponije finansirane sredstvima EU postoje u Užicu i Pirotu.

Prema rečima državnog sekretara Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine Dušana Mrakića, pogon za preradu otpadnih voda u Šapcu jedan je od retkih u Srbiji.

"Svega pet procenata otpadnih voda u Srbiji se prečisti, a ovakve pogone nemaju Niš, Beograd i Novi Sad. Onda je jasno šta donacija EU znači za Šabac i Srbiju i Ministarstvo će uvek pomoći ovakve projekte, naročito kada znamo da dobijanjem datuma pregovora moramo uskladiti sve normative iz oblasti zaštite životne sredine", naglasio je Mrakić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: