Petak, 31.05.2013.

12:30

Turska: 100 povređenih na protestu

Turska antidemonstrantska policija je suzavcem i vodenim topom rasterala mirne demonstracije protiv seče drveća u parku u Istanbulu. Više od stotinu povređenih.

Izvor: B92, Beta

Default images

Novinska agencija Dogan navodi da je nekoliko demonstranata povređeno kada je pala skela na koju su se bežeći popeli.

Policija je u zoru prekinula četvorodnevni protest protiv rekonstrukcije glavnog istanbulskog Trga Taksim. Demonstranti su zahtevali da se sačuva park na tom trgu.
Beta-AP
Stanovnici Istanbula svih uzrasta osuđuju projekat rekonstrukcije trga, uz izgradnju novih zgrada, zbog čega će biti posečeno svih 600 stabala u jedinom centralnom parku, javlja agencija AFP.

Na tom mestu će biti izgrađena kopija nekadašnje otomanske kasarne, jedan centar za kulturu i jedan trgovinski centar.
Beta-AP
Od ponedeljka, kada su stigli buldožeri, stanovnici i aktivisti su čuvali park, uz podršku poslanika opozicije, i svakodnevno se sukobljavali sa snagama reda, navodeći da je rekonstrukcija "nezakonita".

Danas, posle intervencije policije, demonstranti su ponovo počeli da se okupljaju oko parka.
Beta-AP
Park iz 1940. godine do sada se postepeno smanjivao zbog izgradnje luksuznih hotela.

Istanbul, najveći grad Turske, ima 15 miliona stanovnika, a njime vlada konzervativna islamska stranka. Ona tvrdi da drveće neće biti posečeno, već će iz parka biti presađeno na druga mesta pri pretvaranju Trga Taksim u pešački trg. Projekat bi trebalo da se završi do juna.

Trg Taksim je stalno mesto okupljanja demonstranata svih vrsta. Aktivisti za ljudska prava često optužuju tursku policiju za prekomernu upotrebu sile za razbijanje protesta i za preterano korišćenje suzavca, primećuje agencija AP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

1 d

Podeli: