Vlada sutra o planu implementacije?

U nedelju se održava sednica Vlade na kojoj bi, sudeći prema ranijim izjavama zvaničnika, mogao da bude razmatran plan implementacije Briselskog sporazuma.

Izvor: B92, Tanjug

Subota, 25.05.2013.

15:52

Default images

Sednica je zakazana za 18 sati.

Mogućnost da Vlada Srbije zaseda u petak ili subotu nagovestio je prošle sedmice Ivica Dačić kada je rekao da će Vlada Srbije "možda sutra ili prekosutra (u petak ili subotu) odlučiti o predloženom tekstu sporazuma o implementaciji Briselskog sporazuma".

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da najpre treba pokušati da se za Srbe na Kosovu i Metohiji dobiju još neke garancije oko ključnih pitanja vezanih za implementaciju Briselskog sporazuma.

Napomenuvši da ne veruje da će sednica biti održana, danas, Vučić je rekao da su "za nas ključna pitanja, pitanja ličnih dokumenata i državljanstva, pečata na unuiverzitetskim diplomama... "

"Želimo te stvari da rešimo, a onda nije problem da se održi sednica vlade", rekao je Vučić novinarima u zemunskom naselju Altina na predizbornom skupu Srpske napredne stranke.

Vučić još dodaje i da postoje primedbe na nepostojanje obaveze za izmene prištinskih zakona, zatim na tehnička pitanja, kao i na pitanja nadležnosti zajednica srpskih opština.

"Mi tražimo te garancije, tražimo ih i čak u usmenoj formi, čekamo da vidimo kakav će odgovor da bude, a naravno - ako neko misli i da je i bez toga sve lako i moguće, uvek može da ima većunu... Nije lako doduše", kaže Vučić.

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar telekomunikacija Rasim Ljajić najavljuje da će 30. i 31. maja biti nastavljeni tehnički pregovori Beograda i Prištine o telekomunikacijama.

"Od međunarodne unije za telekomunikacije tražimo novi pozivni broj čiji bi vlasnik bila Srbija, a koji može da ustupi na privremeno korišćenje Kosovu i Metohiji, do rešenja statusa. Zauzvrat, mi tražimo licence na mobilnu i fiksnu telefoniju na teritoriji celog Kosova", rekao je Ljajić.

Sprovođenje dogovora Beograda i Prištine ključni je uslov za podršku Nemačke za dalji put Srbije ka Evropi. Nemački ambasador u Srbiji nije želeo da spekuliše kakvu će odluku doneti Bundestag.

Ambasador je rekao da je Srbija na dobrom putu da postane članica EU, dobri su izgledi da dobije datum za otpočinjanje pregovora sa EU.

Inače, redovne sednice Vlade Srbije održavaju se četvrtkom, ali je do sada, u više slučajeva, zasedanja bilo i drugim danima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: