Pajević: Srbija napredovala ka EU

Direktor vladine Kancelarije za evropske integracije Milan Pajević kaže da je Srbija znatno napredovala u procesu evrointegracije.

Izvor: B92

Sreda, 22.05.2013.

13:51

Default images

Pajević je, na konferenciji ""Uloga decentralizovane saradnje u procesu proširenja EU", podsetio da je Srbija usvojila Akcioni plan i Nacionalnu strategiju za usvajanje tekovina EU i da sada intenzivno radi na uspostavljanju pregovaračke strukture kako bi spremna dočekala početak pregovora sa Unijom.

Govoreći o finansijskim sredstvima u procesu pristupanja Uniji, on je rekao da će od sledeće godine Srbiji biti na raspolaganju novi, IPA 2 fondovi, u iznosu od 11,9 milijardi evra za period od 2014. do 2020. godine.

Pajević je, takođe, ukazao na značaj donošenja strategije razvoja lokalnih samouprava i jačanja kapaciteta za finansijsko upravljanje i najavio je da će u naredna dva meseca biti raspisan konkurs za nove programe u okviru prekogranične saradnje s Bosnom i Hercegovinom, Hrvatskom i Crnom Gorom.

Zamenik predsednika SKGO i gradonačelnik Vranja Zoran Antić rekao je da će sistem organizacije koji trenutno postoji u Srbiji, na principu okruga, opština i gradova morati u narednom periodu da pretrpi promene.

"Moraćemo pre svega da stvorimo mnogo jeftinije i praktičnije administracije jedinica lokalnih samouprava i da naše budžete pre svega prilagodimo potrebama građana koji su krajnji korisnici usluga", rekao je novinarima Antić.

On je rekao da će Srbija, kada konačno dobije datum za pregovore i priključenje EU, morati da veoma brzo i korenito menja neke stvari koje možda trenutno nisu dobre.

"Ono što nas najviše opterećuje su nejasnoće u oblasti zakonodavstva, na nivoima nadležnosti i u prenošenju određenih poverenih poslova na lokalne samouprave, za koje je pitanje da li imaju kapacitet da određene stvari da sprovedu", rekao je Antić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: