“Beč želi da Srbija dobije datum”

Austrija podržava dobijanje datuma početka pregovora o članstvu Srbije u EU, kaže državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije Vladimir Božović.

Izvor: B92

Sreda, 22.05.2013.

15:31

Default images

Božović je, posle sastanka sa visokim zvaničnicima Saveznog MUP-a Austrije, izjavio da Srbiji mnogo znači podrška te zemlje za dobijanje datuma za početak pregovora o članstvu u EU.

"Snažna podrška austrijskih kolega za dobijanje datuma i podrška evrointegracijama Srbije puno znači i ohrabruje nas da snažnije nastavimo da menjamo stvari na bolje, a to će puno značiti i srpskoj dijaspori u Austriji", rekao je Božović Tanjugu.

Božović je tokom sastanka sa visokim zvaničnicima saveznog MUP-a Austrije istakao da je policijska saradnja dve države dobra, ali da postoji prostor za njeno unapređenje i zatražio pomoć za srpsku policiju u borbi protiv pranja novca, navedeno je ranije u saopštenju MUP-a.

Kako je saopšteno, Božović je naglasio da se samo čvrstom saradnjom policija i snažnom regionalnom kooperacijom svih zemalja u okruženju može stati na put kriminalu.

Tokom razgovora Božovića i generalnog direktora austrijske policije Konrada Koglera bilo je reči o daljem pospešivanju saradnje i razmeni znanja i iskustava u oblasti borbe protiv svih vidova kriminala, a naročito korupcije i visokotehnološkog kriminala.

Državni sekretar je zahvalio na iskazanoj podršci i spremnosti na nove vidove konkretne saradnje, istakavši prioritete Vlade Srbije da se odlučno i efikasno obračuna s korupcijom, koja nije samo opasan vid kriminala, već predstavlja borbu za novi sistem vrednosti u Srbiji, koja preduzima snažne i odlučne korake u evropskim integracijama.

Kogler je istakao punu podršku austrijske policije evropskim integracijama MUP-a Srbije i spremnost na konkretnu bilateralnu saradnju u oblasti borbe protiv korupcije kroz razmenu iskustava, ulaženje u ilegalne novčane tokove i pronalaženje i zaplenu imovine stečene kriminalom.

Na sastanku je razmotrena saradnja graničnih policija i službi unutrašnje kontrole, borba protiv organizovanog kriminala i konkretni vidovi pomoći srpske policije u suzbijanju klasičnog kriminala i trgovine narkoticima počinjene od državljana Srbije koji borave u Austriji.

U saopštenju je navedeno da je, u razgovoru sa načelnikom Odeljenja za borbu protiv pranja novca u Saveznoj kriminalističkoj policiji Jozef Marom, Božović zatražio pomoć za srpsku policiju u toj oblasti, jer je, pored potrebe da se procesuiraju počinioci, neophodno ući u tokove novca, sprečiti njegovo pranje i vratiti ga kroz konkretne akcije građanima Srbije.

Božović je ukazao da je nužno ojačati kapacitete svih institucija koje se bave sprečavanjem pranja novca i da ova pojava predstavlja veliki problem koji ne samo što usporava prosperitet Srbije, već je i ozbiljna pretnja njenoj nacionalnoj bezbednosti.

Božović je razgovarao i s direktorom Uprave za bezbednosnu politiku i pitanja EU Vilhelmom Zandriserom i rukovodiocem Biroa za međunarodnu saradnju austrijske policije Barbarom Šroter, a sastao i s dekanom i izvršnim direktorom Međunarodne antikorupcijske akademije (IACA) u Luksemburgu Martinom Krojtnerom.

On se na sastanku sa Krojtnerom osvrnuo na usvajanje nove Strategije u borbi protiv korupcije navodeći da je politička korupcija najopasniji vid korupcije i da je postignuta politička volja najbitniji element u borbi protiv korupcije u Srbiji.

Kako je navedeno, Božović je istakao da su vlada i MUP preduzeli mnoge aktivnosti na unapređenju saradnje sa svim nadležnim službama koje se bore protiv korupcije, u susednim i drugim zemljama, kao i sa međunarodnim i regionalnim organizacijama.

Božović je u sedištu Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) imao sastanak i sa Aleksandrom Lušenkovom, zaduženim za policijske poslove u OEBS-u, koji je istakao raznovrsnu saradnju MUP-a i Misije OEBS u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: