Dupliran broj ubistava u Beogradu

Statistički podaci pokazuju da je broj teških ubistava u Beogradu u odnosu na prethodnu godinu gotovo udvostručen. Počinioci su sve češće mladi ljudi.

Izvor: B92

Sreda, 22.05.2013.

08:08

Default images

U Beogradu se za prvih pet meseci dogodilo 30 ubistava, koliko ih je bilo u celoj prošloj godini.

U masovnom ubistvu u Ivanči stradalo je 13 ljudi, ali i pored toga broj ubistava je veći nego ranije. Osim toga, bilo je i 29 pokušaja ubistva. Vikend je najkritičnije vreme, a ubice i ubijeni sve češće su mlade osobe.

Neretko, prvi put shvate šta su učinili tek kada dođu pred istažnog sudiju.

"U najvećem broju slučajeva oni su jako uplašeni. Pošto se radi o mlađim punoletnim licima, to su osobe koje su neosuđivane, mada ima i izuzetaka kada se radi o licima koja su osuđivana i koji su bili u domovima. Međutim, oni su tada uzbuđeni, uplašeni, naravno traže advokata i traže neko saosećanje", kaže istražni sudija Snežana Ivanović.

U Srbiji se u poslednje tri godine u proseku dogodi od 130 do 140 ubistava. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, više ubistava se dogodi u vojvođanskom i regionu južne i istočne Srbije, nego na području Beograda.

Posle prvog šoka kod istražnog sudije prestupnici po dolasku na prijemno odeljenje Okružnog zatvora već počinju da glume dobre momke.

"Ukoliko se radi o prvi put osuđivanim osobama, za očekivati je da će želeti da ostave što bolji utisak prilikom obavljanja intervjua ili prilikom posmatranja", objašnjava Gorana Strahinjić, načelnica službe za tretman u Okružnom zatvoru u Beogradu.

Prema broju ubistava u 2010. Srbija je ocenjena kao relativno bezbedna zemlja.

Srbija ima stopu ubistava 1,2, što znači da je bolja od Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, ali ne i od Slovenije, Austrije i Nemačke.

U Monaku se nije dogodilo nijedno ubistvo u 2010. godini, dok je najnebezbednija zemlja na svetu Honduaras, gde je stopa ubistava 91,6.

Jedino ako se nijedno ubistvo ne bude dogodilo do kraja godine Srbija bi zadržala stopu od 1,2 iz 2010. godine.

Policijski sindikat Srbije: Hitno pojačati rad beogradske policije

Policijski sindikat Srbije izrazio je zabrinutost zbog stanja u Policijskoj upravi za grad Beograd nakon serije ubistava proteklih dana i pozvao nadležne da učine sve što mogu da to promene i pojačaju rad svih policijski službi

Taj reprezentativni sindikat je pozvao direktora policije Milorada Veljovića da iskoristi ovlašćenja " i učini sve da se stanje u najvećoj Policijskoj upravi u Srbiji hitno popravi".

"Od početka godine gotovo je udvostručen broj ubistava u odnosu na prošlu godinu, povećan je broj imovinskih delikata za oko 15 procenata", kaže predsednik PSS Veljko Mijailović.

On je istakao da je u tom periodu i broj "krivičnih dela sa elementima nasilja, kao što su razbojništva, pljačke i krađe, povećan za oko 10 procenata".

MIjailović smatra i da je zbog toga potrebno pojačati rad svih policijskih službi, pogotovo kriminalističke policije.

"U opasnosti su ne samo građani Beograda, već i policajci koji su zbog ogromne količine oružja, nagomilane kod kriminalaca, svaki dan u sve većoj opasnosti da poginu na dužnosti", kaže on.

Statistički podaci pokazuju da je broj teških ubistava u Beogradu u odnosu na prethodnu godinu gotovo udvostručen, a počinioci su sve češće mladi ljudi, prenosi RTS.

U Beogradu se za prvih pet meseci dogodilo 30 ubistava, koliko ih je bilo u celoj prošloj godini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: