Keljmendi,najveći kriminalac Evrope

Naser Keljmendi je jedan od najvećih kriminalaca Evrope, kaže tužilac Posebnog odelenja za organizovani i privredni kriminal i korupciju Dubravko Čampara.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 06.05.2013.

20:28

Default images

Čampara kaže da će pravosudne institucije učiniti sve da on bude izručen Bosni i Hercegovini (BiH).

Naser Keljmendi za kojim je BiH raspisala međunarodnu poternicu i koji se nalazi na "crnoj listi" američkog Stejt departmenta kao jedan od najvećih narko-bosova koji predstavlja pretnju za SAD, uhapšen je u Prištini, potvrdila je danas kosovska policija.

Čampara, koji vodi istragu protiv osumnjičenih i uhapšenih u prošlogodišnjoj akciji "Lutka" za koju se smatra da je bila najvevća u postdejtonskoj BiH, kaže da u BiH još nije stigla službena potvrda o hapšenju Keljmendija, te da očekuje da ona uskoro stigne preko Interpola.

Keljmendi je uhapšen sa još jednom osobom čije se ime ne spominje i oni se nalaze u pritvoru.

''Učinit ćemo sve što budemo mogli da bi on bude izručen BiH. Želimo da mu se sudi ovde u Sarajevu'', kazao je Čampara izrazivši zadovoljstvo zbog toga što je, kako je rekao, Keljmendi napokon uhapšen.

''On je glavni osumnjičeni u ovom slučaju i jedan od glavnih nosilaca kriminala u Evropi. Jedan je od najvećih kriminalaca ne samo u ovom delu sveta, već i Evropi. Kao što je poznato, nalazi se i na ''crnoj listi'' američkog predsednika Baracka Obame. Ovo pokazuje jednu ozbiljnost pravosudnih institucija u BiH. Ovo je uspeh i jedna kruna svega'', kazao je Čampara, preneli su bosanski mediji.

Činjenica da BiH nije priznala Kosovo ne mora biti prepreka za izručenje Nasera Keljmendija s obzirom na to da se međunarodna pravna pomoć odvija nesmetano kad su u pitanju zamolnice za izručenje, izjavio je ranije ministar pravde BiH Bariša Čolak.

Čolak je rekao da kosovski ustav, kao i zakonodavstvo dopuštaju izručenje vlastitih građana.

I ministar bezbednosti BiH Fahrudin Radončić kaže da Keljmendi treba da bude izručen BiH.

Keljmendi je uhapšen u akciji koja je sprovedena na teritoriji Prištine. Pored njega, uhapšene su još dve osobe tokom pretresa dve kuće. Zaplenjena su dva automobila koje su koristili.

Pedesetpetogodišnji narko bos Naser Keljmendi državljanin je BiH, a rođen u Peći. Živeo je u Sarajevu odakle je uoči policijske akcije "Lutka", prebegao u Crnu Goru gde je, inače, cesto boravio, a potom i na Kosovo i Metohiju odakle mu se gubio svaki trag.

On za sebe kaže da je biznismen, čist pred zakonom i pred Bogom, a obavešteni tvrde da na računu ima oko 10 miliona evra.

Njegovi saradnici su ga opisali kao čoveka koji voli žene i skupe automobile.

Prema saznanjima policija u regionu, koja su prenosili mediji, Keljmendi je vođa jedne od najjačih albanskih kriminalnih grupa na Balkanu.

U Sarajevu poseduje tri kuće, dva stana i hotel "Kaza grande" (Casa Grande), a u Podgorici stan. U crnogorskom letovalištu Ulcinju poseduje stan, 11 stambenih prostorija ukupne površine 377 metara kvadratnih, kuću, te stambenu zgradu od 1.600 metara kvadratnih. I - hotel na Velikoj plaži koji se zove isto kao onaj na sarajevskoj Ilidži - "Kaza grande".

U Sarajevskom kantonu, protiv Keljmendija i njegovih sinova Elvisa, Liridona i Besnika u proteklih nekoliko godina podneto je više od deset krivičnih prijava, uključujući i one za ubistvo, pokušaj ubistva i nasilničko ponašanje. Keljmendi je izjavljivao da se nije bavio nezakonitim poslovima.

Na dugačkoj listi Keljmendijevih kontroverznih prijatelja i najbližih saradnika su - kako tvrdi SIPA - bivši kosovski premijer Ramuš Haradinaj, bivši komandant snaga BiH u Srebrenici Naser Orić, kosovski biznismen Ekrem Luka (koji je, u međuvremenu, izgleda postao "bivši prijatelj") i odbegli Safet Kalić Sajo iz Crne Gore.

Po najnovijim saznanjima beogradske "Politike", među Keljmendijevim saradnicima je i Zvonko Veselinović, kontroverzni biznismen sa severa Kosova koji je - kako navodi taj list - povezan sa klanom Keljmendi.

Kada su se jula prošle godine pojavile informacije da je jedan od najvećih narkobosova u Evropi Darko Šarić, koji se nalazi u bekstvu zbog optužnice za šverc više od dve tone kokaina iz Južne Amerike, viđen u Drvaru, štampa je pisala da se sastao i sa Naserom Keljmendijem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: