Bakić: Nema izbora ni smene Pajtića

Deklaracija o Vojvodini neće izazvati radikalizaciju situacije u pokrajini, niti će dovesti do vanrednih izbora i smene Bojana Pajtića, ocenio je Jovo Bakić.

Izvor: B92

Subota, 13.04.2013.

14:13

Default images

On je dodao da "ni sama opozicija ne veruje u optužbe za separatizam".

Prema njegovim rečima, grešku je napravila DS koja je izabrala pogrešan trenutak da raspravlja o Predlogu deklaraciji o zaštiti ustavnih i zakonskih prava Autonomne pokrajine Vojvodine.

"Reč je o političkoj grešci koju je napravio Pajtić. On je Deklaraciju ponudio u najnezgodnijem trenutku i to su politički protivnici iskoristili i napravili masovni miting i optužili ga da zabija nož u leđa Srbiji", kazao je Bakić.

Bakić je uveren da uskoro neće biti vanrednih izbora u Vojvodini, pošto nema razmimoilaženja DS sa koalicionim partnerima.

"DS i Bojan Pajtić imaju veoma jaku poziciju u parlamentu Vojvodine I tek bi možda svađa sa Savezom vojvođaniskih Mađara (SVM) i Ligom socijaldemokrata Vojvodine (LSV) mogla da ugrozi tu pozciju, a njima ne odgovara svađa niti ono što u ovom trenutku nudi opozicija, njima je u interesu da budu na vlasti", istakao je Bakić.

On nije isključio mogućnost da situacija u Vojvodini može da dovede do internacionalizacije problema.

Bakić je naveo "da je sve moguće" i dodao da je Srbija pod već duže vreme pod stalnim pritiskom međunarodne zajednice.

Predstavnici opozicionih partija u Skupštini Vojvodine na juče održanom mitingu "Stop razbijanju Srbije" u Novom Sadu zatražili su raspisivanje "vanrednih" pokrajinskih izbora i ostavku pokrajinskog premijera Bojana Pajtića, koga su nazivali separatistom i u govorima ga optuživali za finansijske malverzacije.

Zatražili su i povlačenje Predloga deklaracije o zaštiti ustavnih I zakonskih prava, koji je ranije Skupštini Vojvodine uputila Vlada Vojvodine.
Foto: FoNet, arhiva
Analitičar Đorđe Vukadinović ocenio je da je miting u Novom Sadu, iako nije imao onu masovnost i energiju kakvu su organizatori očekivali, ipak zajedno sa rezultatima ponovljenih izbora u nekoliko vojvođanskih opština pokazao da se raspoloženje postepeno menja u pravcu slabljenja pozicije pokrajinske vlasti.

Vukadinović je za agenciju Beta ocenio da Srbiji najmanje treba radikalizacija prilika u Vojvodini i otvaranje novih političkih žarišta u osetljivom trenutku izazvanom pritiscima zbog Kosovskog problema.

"Iako sam lično nesklon glamuroznim i 'sponatno organizovanim' mitinzima i 'događanjima naroda' koje SNS koristi za iniciranje krize i vanrednih pokrajniskih izbora, treba istaći da su ovoga puta ipak nogu povukli Pajtić i pokrajinska vlast", kazao je on.

Prema njegovim rečima, Pajtić predlogom o deklaraciji koji je s obzirom na trenutak i način na koji je lansirana, izaziva sumnju da je to učinjeno radi dodatnog pritiska na beogradsku vlast da popusti povodom Kosova.

"Vanredni izbori doveli bi verovatno do promene vlasti. Međutim, problem je to što se Pajtićevom neopreznom i loše tajmnigovanom ili tendencioznom inicijativom i reakcijom aktuelne vlasti koja je u njoj videla dobru priliku za preuzimanje vlasti, fokus premešta sa objektivno gorućeg problema Kosova, ekonomije i odnosa na relaciji EU Beograd-Brisel-Moskva na pokrajinu i stvara podloga za veću krizu", kazao je on.

Vukadinović je ocenio da kriza može ići u dva pravca ili ka povlačenju Deklaracije i postepenom smirivanju ili ka Pajtićevom daljem zatezanju konopca i odmeravanju snaga sa vladom u Beogradu.

"Mislim da su pođednake šanse i da Pajtić, ohrabren time što je uspešno preživeo taj polupokušaj jogurt revolucije krene dalje i ubaci deklaraciu u Skupštinsku raspravu i tako pojača i podigne ulog u odmeravanju snaga sa republičkom vladom, a koja bi onda morala da pojača i ponovi pritiske za njegovu smenu", rekao je on.

Sve to bi dovelo do jače krize, radikalizacije, polarizacije pa I internacionalizacije problema što nikome dobronamernom u ovom trentuku ne bi trabalo da odgovara, kazao je Vukadinović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: