Krasnići: Na potezu Brisel

Nisam očekivao da će nešto bolje izaći iz ovih razgovora, kaže predsednik Skupštine Kosova povodom odluke Beograda da odbije predlog za sporazum sa Prištinom.

Izvor: B92

Ponedeljak, 08.04.2013.

21:06

Default images

"Sa Beogradom, i onda kada smo se dogovorili, nismo se dogovorili. Nažalost, sa ovom državom nikada nismo mogli da se dogovorimo, ni u Rambujeu, ni nakon bečkih razgovora i naravno da nisam očekivao da će nešto bolje izaći iz ovih razgovora", kaže Jakup Krasnići, predsednik Skupštine Kosova.

"Ipak, kao kosovska strana, nismo učinili ni[ta loše, što smo pokazali spremnost da pregovaramo za normalizaciju odnosa. Od međunarodne zajednice u celini, a od Brisela naročito, potreban je pozitivan uticaj, da ne kažem pritisak, da se politika Beograda rastane od prošlosti", rekao je Krasnići.

"Nemamo šta da se čudimo, Srbija se uvek isto ponašala. Mislim da je ponašanje Kosova bilo korektno u odnosu na svoje srpske građane i u odnosu na Evropsku uniju i mislim da je kontekst širi i da ljudi treba da pronađu rešenje za probleme, ali nije nikakvo iznenađenje", rekao je Ardian Đini, šef parlamentarne grupe Alijansa za budućnost Kosova.

"Mislim da ovo nije iznenađenje ni za koga, ovo nisu novi stavovi. Mislim da sada međunarodna zajednica ima dodatni zadatak za veće zalaganje, da radi sa predstavnicima Beograda, da im pomogne da se zaborave mentalitet prošlosti, jer je ovaj mentalitet prouzrokovao nasilje u prošlosti i postoji rizik da postoji namera da se isto ponovi", izjavio je Adem Grabovci, šef parlamentarne grupe Demokratske partije Kosova.

"Važno je da mi kao država, kao građani ove države, da se pridržavamo ustavnih obaveza, a te obaveze su da mi očuvamo integritet, suverenost i da poštujemo naš Ustav. Ovo je veoma značajno, puno značajnije u odnosu na ono što je rekao Beograd ili ono što je njihov stav. Jer, ako bi se dogodilo nešto što bi štetilo interesima naše zemlje, za to bi trebalo da budemo zabrinuti", izjavio je Ismet Bećiri šef parlamentarne grupe Demokratski savez Kosova.

Povodom današnje odluke Vlade Srbije, stiglo je i saopštenje iz Brisela.

"Žalim zbog odluke srpske Vlade da odbaci predloge i pozivam ih da načine poslednji napor kako bi se postigao sporazum", poručila je visoka predstavnica EU i posrednica u dijalogu Ketrin Ešton.

Vlada Kosova saopštila je da je razočarana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: