Utorak, 26.03.2013.

07:47

File: Hrvatska ispunila sve obaveze

Evropski komesar za proširenje Štefan File izjavio je u Zagrebu da Hrvatska ispunjava sve obaveze za ulazak u Evropsku uniju 1. jula ove godine.

Izvor: Beta

Default images

File je na vanrednoj sednici Vlade Hrvatske predstavio završni izveštaj Evropske komisije (EK) o pretpristupnom monitoringu koji je objavljen danas u Briselu i u kojem se ocenjuje da Hrvatska ispunjava obaveze i zahteve iz pristupnih pregovora u svim poglavljima i biće spremna za članstvo 1. jula 2013.

Pozitivnim izveštajem omogućava se nastavak procesa ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora u preostalim državama članicama koje to nisu učinile.

"Ovo je doista prekretnica u Hrvatskoj priči na putu u EU. Odlučnost i godine napornog rada itekako su se isplatile“, rekao je File na sednici hrvatske vlade.

On je dodao da mu je drago što su svi zahtevi ispunjeni ili će uskoro biti ispunjeni.

„Odradili ste sjajan posao,verujem da će se ostale zemlje Zapadnog Balkana ugledati na vas", naglasio je evropski komesar za proširenje.

Premijer Hrvatske Zoran Milanović pozdravio je pozitivan završni izveštaj Evropske komisije u vezi sa pretpristupnim nadzorom tri najteža poglavlja evropske pravne tekovine i zahvalio svima koji su učestvovali u procesu ulaska Hrvatske u Evropsku uniju.

"Uveren sam da se možemo nositi sa izazovima koji se postavljaju pred male nacije. Male nacije moraju da budu otvorene, jer, ako se zatvore, ne vide ništa i ne mogu se nositi s konkurencijom. Verujemo da EU daje ogromnu šansu Hrvatskoj - hrabro u Evropu", rekao je premijer na zajedničkoj konferenciji za novinare s evropskim komesarom za proširenje.

Premijer Zoran Milanović rekao je da ne veruje da će posle pozitivnog završnog izveštaja biti problema sa ratifikacijom hrvatskog pristupnog ugovora u Nemačkoj. Takođe je odbacio mogućnost "kiparskog scenarija" u Hrvatskoj.

Na pitanje da li je zadovljan što je EK u izveštaju pohvalila i zalaganje Vlade Hrvatske za uvođenje ćirlice u Vukovaru, premijer je odgovorio da mu je drago što je EK prepoznala da je Hrvatska pravna država.

Pozitivnim izveštajem omogućava se nastavak procesa ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora u preostalim državama članicama koje to nisu učinile, posebno Nemačke i Danske koje su čekale taj izveštaj. Posle rešavanja spora oko Ljubljanske banke, Slovenija će početkom aprila ratifikovati ugovor, a problemi se ne očekuju ni u Belgiji i Holandiji.

Završnim izveštajem o monitoringu obuhvaćena su tri najteža poglavlja evropske pravne tekovine - Tržišna utakmica, Pravosuđe i temeljna prava, kao i Pravda, sloboda i bezbednost.

Hrvatska je prva država za koju je uveden pretpristupni monitoring kojim se osigurava da zemlja u EU udje spremna, bez potrebe da se nad njom provodi kontrola, kao u slučaju Rumunije i Bugarske - pošto postane članice.

Komisija je u svom poslednjem izveštaju o monitorigu u oktobru 2012. godine identifikovala deset zadataka koje Hrvataka mora da ispuni do predviđenog ulaska u EU sredinom godine. Ključni zadaci su bili sređivanje situacije oko javne nabave i privatizacije brodogradilišta, nastavak borbe protiv korupcije i jačanje granične policije za čuvanje granice po ulasku u EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Podeli: