Protest protiv istopolnih brakova

Desetine hiljada ljudi okupile su se u centru Pariza, na završnom skupu protiv zakona o legalizaciji istopolnih brakova i njihovom pravu na usvajanje dece.

Izvor: Beta, Tanjug

Nedelja, 24.03.2013.

19:14

Default images

Demonstracije su održane duž Avenije Gran-Arme, od Kapije odbrane do Trijumfalne kapije.

Skup je obezbeđivala policija koja je, prema nekim izveštajima, bacila suzavac kako bi sprečila grupu demonstranata da nastavi šetnju.

Policija francuske prestonice navodi da su na skupu dve osobe uhapšene, ali da nije bilo povređenih.

Iako su prvi sati protesta bili mirni, policija je kasnije ispalila suzavac kada je oko stotinu mlađih učesnika pokušalo da probije policijski kordon i barikade kojima je ograničavana maršruta kolone.

"Oland, ostavka!", uzvikivali su ogorčeni demonstranti, pevajući francusku himnu.

Učesnike demonstracija činili su aktivisti konzervativci, deca, penzioneri, sveštenici, a mnogi prisutni pristigli su iz francuskih provincija, preneli su mediji.

Francuski Senat trebalo bi sledećeg meseca da raspravlja o zakonu, pošto ga je usvojio Donji dom parlamenta, preneo je BBC.

Socijalistička partija predsednika Fransoa Olanda i njeni saveznici imaju većinu u oba doma parlamenta.

Prema anketama, većina francuskih građana i dalje podržava istopolne brakove, ali im je broj poslednjih nedelja u opadanju. Na sličnim demonstracijama u januaru, prema zvaničnim izveštajima, bilo je oko 340.000 ljudi.

Među transparentima koji se mogu videti na skupu su i "Dalje ruke od mog potomstva" i "Želimo posao, a ne homoseksualne brakove".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: