CG: Aflatoksin u stočnoj hrani

Crnogorsko Ministarstvo poljoprivrede saopštilo je da je analizom 27 uzoraka stočne hrane koja se uvozi iz Srbije aflatoksin nađen kod 19 uzoraka.

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 26.02.2013.

10:33

Default images

Povećana koncentracija aflatoksina, kako je saopšteno, utvrđena je u koncentratu proizvođača iz iz Čantavira, Pančeva, Ćuprije, Salaša Noćajski i drugih.

Iz crnogorske Uprave za inspekcijske poslove je saopšteno da stočna hrana koja se proizvodi u Crnoj Gori nije kontaminirana aflatoksinom.

U Crnoj Gori je i dalje na snazi zabrana prodaje mleka pet proizvođača iz Srbije, jednog iz Bosne i Hercegovine i hrvatskog proizvođača "Vindija" iz Varaždina.

Mleko sa 15 otkupnih linija, od testirane 34 linije sva četiri proizvođača u Crnoj Gori - nikšićke "Srne", danilovgradskih "Lazina", nikšićke "Nike" i Pljevaljske mlekare, kako je saopšteno, zdravo je i nalazi se u prodaji.

Saopšteno je i da je koncentracija aflatoksina u mleku na nekim farmama u Crnoj Gori smanjena samo dva dana pošto su krave hranjene senom.

Velika šteta zbog obustave proizvodnje

Šteta zbog obustave prozvodnje mleka u Crnoj Gori je velika, a Udruženje poljoprivrednih proizvođača neće dozvoliti da njihovi članovi sami snose posledice, poručio je danas potpredsednik udruženja Dragoljub Nenezić.

"Nećemo dopustiti da proizvođači, ni krivi ni dužni, snose sve posledice zbog obustave proizvodnje", tvrdi Nenezić i pretpostavlja da će se šteta, verovatno, odraziti na proizvodnju i prodaju mleka.

Upitan da li će proizvođači tražiti odštetu, potpredsednik udruženja je rekao da je "najvažnije da se proizvodnja mleka stabilizuje", prenose podgoričke "Vijesti".

Nenezić očekuje da će se proizvodnja normalizovati u toku naredne sedmice i naglašava da se kontrolišu sve pojedinačne linije koje su u prvoj kontroli bile kontaminirane aflatoksinom.

"Proizvođačima je preporučeno da ne koriste koncentrate koji su navedeni kao oni sa povećanim nivoom aflatoksina. Sad je jedino važno da dobijemo potpuno zdrav proizvod, pa ćemo onda videti šta i kako dalje", poručio je predstavnik Udruženja poljoprivrednih proizvođača.

Prema njegovim rečima, proizvođači su tražili interventan uvoz pravog koncentrata jer "stočari nemaju šta da daju muznim grlima".

"Bitno je da se ovo ne iskoristi za neke druge promocije i da se u Crnu Goru, zbog hitnosti situacije, uveze genetski modifikovana hrana. To nećemo dozvoliti i u tome ćemo biti isključivi i izričiti", upozorio je Nenezić koji se nada da će kompletna proizvodnja mleka u Crnoj Gori za sedam dana biti zdravstveno bezbedna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: