"Lajkovčani nisu ksenofobični"

Predsednik opštine Lajkovac Živorad Bojičić rekao je da stanovništvo i rukovodstvo te opštine nisu ksenofobični.

Izvor: B92

Četvrtak, 07.02.2013.

20:11

Default images

On je naveo da se bori za to da se azilantima obezbede odgovarajući uslovi za boravak, a ne za njihovo dislociranje.

On je u saopštenju dostavljenom agenciji Beta naveo da cilj lajkovačke opštine nije da dislocira azilante smeštene u selu Vračević, kao i one u prihvatnom centru u Bogovađi, već se bori da se za njih nađu odgovarajući civilizovani uslovi za boravak jer se njihov tretman u Vračeviću "malo razlikuje od uslova u šumi, gde su pre nekoliko dana boravili".

U Vračeviću je za subotu zakazana sednica Opštinskog veća Lajkovca i razgovor s meštanima koji su protestovali zbog prisustva 78 azilanata ukazujući na to da se "nesigurno osećaju".

Dolazak na taj skup je, ranije danas u intervjuu agenciji Beta, najavio i republički poverenik za izbegla i raseljena lica Vladimir Cucić, koji je osudio kamenovanje kuće Dragića Stojkovića u Vračeviću, gde su smešteni azilanti za koje, zbog prebukiranosti, nije bilo mesta u Bogovađi.

"Opština Lajkovac se trudi da o svim građanima podjednako vodi računa na civilizovan i human način, bez obzira na njihovu boju kože i veroispovest, ili na to da li su stalno ili privremeno naseljeni", naveo je Bojičić.

On je zamerio Komesarijatu za izbegla i raseljena lica Srbije što se pitanjem smeštaja azilanata "nije bavio u letnjem periodu i dopustio da više od 150 ljudi smeštaj potraži u okolnim šumama, pa se u zimskom periodu našlo 'ad hok' rešenje u neuslovnom objektu".

Tu tvrdnju Bojičić je potkrepio zaključkom Zavoda za javno zdravlje iz Valjeva, čiji su epidemiolozi juče boravili u Vračeviću.

"S obzirom na neadekvatne uslove (gustinu smeštaja, nesigurno snabdevanje vodom za piće, loše uslove za održavanje higijene i higijene objekta, nesiguran način pripreme i čuvanja hrane), postoji povećan rizik za nastanak i širenje zaraznih bolesti", navodi se u zaključku epidemiologa, koji je takođe dostavljen medijima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: