Dačić: Nisam počinio krivično delo

Premijer Ivica Dačić kaže da nije počinio nijedno krivično delo i da njegov susret s Rodoljubom Radulovićem ne treba da se koristi za političke manipulacije.

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 07.02.2013.

11:27

Default images

"Nikada se nisam sastajao s pripadnicima organizovanih kriminalnih grupa, jer u vreme kad se to dešavalo (susret s Radulovićem) nisam imao apsolutno nikakve informacije o svemu tome. Saznanja sam dobio kasnije, a tema mojih razgovora nije bio nikakav kriminal, naprotiv", rekao je Dačić u intervjuu za Glas Amerike.

Dačić, koji boravi u poseti SAD, naveo je da je rekao najveći deo toga što je imao da kaže i dodao da državnim organima treba ostaviti da rade svoj posao i da je i u njegovom interesu da se to raščisti i razjasni.

On je naveo da kao čovek koji je izložen javnosti sigurno da može da napravi greške u komunikacijama, ali da sigurno ne bi nikada napravio gresku da sarađuje s kriminalnim klanovima.

"Ja sam ministar unutrašnjih poslova, koji njih treba da hapsi", kazao je Dačić i ponovo istakao da u borbi protiv kriminala neće biti zaštićenih.

On je kazao da ne postoji nijedan ozbiljan politički argument za rušenje vlade, bez obzira na takve pokušaje, jer bi u ovom trenutku to bilo u stvari zaustavljanje Srbije, a to što se sada pojavljuje u javnosti događaj od pre više godina očigledno ima veze sa tim što nekome, izgleda, ne odgovara da Srbija konačno počne da živi kao sav normalan svet.

"Ovo nije prvi put, na mene je bilo napada sa različitih strana, prvo da sam izdajnik, da ne treba da vodimo razgovore sa Prištinom, pa do nekih prizemnih napada na moju ličnost, do 'skrivene kamere', pa sada do manipulacije ovim podacima koji su iz 2008. i 2009. I sami vidite da je protiv ovoga Radulovića pokrenuta optužnica ili postupak tek 2011. godine", rekao je Dačić.

On je ocenio da se sastanak s Radulovićem sada pominje zato što, kako je naveo, nekome, izgleda, ne odgovara da Srbija "konačno počne da živi kao sav normalan svet".

Dačić, koji boravi u dvodnevnoj poseti Vašingtonu, gde će danas prisustvovati Molitvenom doručku, rekao je da su bilateralni odnosi sa SAD jedan od najvažnijih prioriteta za Srbiju.

"Bez obzira što postoje pitanja u pogledu kojh se ne slažemo i bez obzira što su neka od tih pitanja izuzetno važna za naše nacionalne i državne interese, mislim da moramo da prevaziđemo situaciju koju smo imali proteklih nekoliko decenija, a to je da se stavovi Amerike kao jedne od najznačajnijih i najuticajnijih zemalja sveta direktno suprostavljaju našim nacionalnim i državnim interesima", zaključio je Dačić.

"Pregovori u Briselu 19. i 20. februara"

Premijer Srbije Ivica Dačić najavio je da će 19. i 20. februara u Briselu nastaviti dijalog s kosovskim premijerom Hašimom Tačijem, a na dnevnom redu će biti institucije na severu Kosova.

"Znači, nastavak dijaloga će biti 19. i 20. februara, tema dijaloga će biti - oni to zovu paralelne institucije, paralelne strukture - ja ipak govorim da je reč o nekom 'paralelizmu institucija' i pokušaju da se pronađe način kako da se one odblokiraju, odnosno kako da one postanu prihvatljive i za Prištinu i za Srbe koji žive na severu, i ne samo na severu, već na celom Kosovu", rekao je Dačić.

Dačić je rekao da je pitanje institucija na severu Kosova "suštinsko" i da se njime bave i platforma i rezolucija Skupštine Srbije.

"To je suštinsko pitanje kojim se bavi i platforma i rezolucija i zato ta platforma i rezolucija nisu bile napravljene da bi kočile dijalog, već, naprotiv, da bi bile naš odgovor na pitanja koja se postavljaju", rekao je srpski premijer.

Upitan o sastanku predsednika Srbije Tomislava Nikolića i kosovske predsednice Atifete Jahjage u Briselu, on je rekao da je to značajan pomak u dijalogu.

"Mislim da je to značajan pomak. Prvo, svi ti dogovori koji su išli ka unapređenju dijaloga, odnosno ka podizanju dijaloga na politički nivo, jesu u stvari bili ideja predsednika Nikolića i Srpske napredne stranke. Ja sam to kao premijer prihvatio i prihvatio sam njegov predlog da vodim na neki način te dogovore zato što je Tači s druge strane", rekao je Dačić.

On je još rekao da aktuelna vlast ima zajedničku politiku i da nastoji da aktivno učestvuje u rešavanju kosovskog problema radi zaštite svojih interesa.

"To naravno neće biti lako, čuli ste i predsednicu Kosova koja koristi svaku priliku da afirmiše nezavisnost, iako su svi ti razgovori i dogovori statusno neutralni", rekao je Dačić.

Premijer je ocenio i da u dijalogu Beograda i Prištine predstoje "teške teme".

"Ovaj proces nikako ne sme da se tumači kao razgovori Tačija, mene i Ketrin Ešton, već naprotiv treba da bude deo pokušaja da se nađe kompromisno i pravedno rešenje koje neće dirati u status i terati Srbiju da prizna nezavisnost Kosova i Metohije, ali koje će regulisati način organizacije života na tom delu teritorije koja se i prema rezoluciji 1244 smatra posebnim, a to je Kosovo i Metohija", istakao je Dačić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

202 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: