Priština: Podrška Albancima s juga

U Prištini održan skup podrške Albancima sa juga Srbije. Protest, koji je organizovao pokret Samoopredeljenje, protekao bez incidenata.

Izvor: B92

Subota, 26.01.2013.

16:44

Default images

Oko 4.000 ljudi okupilo se ispred Univerzitetske biblioteke u Prištini u znak solidarnosti sa njihovim sunarodnicima iz Preševa, Bujanovca i Medveđe.

Oni su potom marširali do zgrade Vlade Kosova, gde su i izneli svoje zahteve - poštovanje prava Albanaca, vraćanje spomenika tzv. OVBPM, koji je uklonila Žandarmerija iz centra Preševa, prekid dijaloga i zabranu srpskih proizvoda.

Demonstranti nosili transparente na kojima je pisalo: "Stop teroru nad albanskim narodom", "Dolina je naša" i "Ne pregovorima, Samoopredeljenje".
Na protestu su se mogle čuti snažne optužbe prema Vladi Kosova, što nije dovoljno uradila kako bi zaštitila Albance u Preševskoj dolini.
Lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti rekao je da Albanci na jugu Srbije žive pod istom represijom kao i njihovi sunarodnici sa Kosova tokom devedesetih godina. Srbija, prema njegovim rečima, želi da promeni etničku strukturu Preševske doline.

Kurti je rekao i da je ovaj protest protiv koalicije Tači-Dačić.
Foto: Beta, AP
"Ovo je protest protiv koalicije Tači-Dačić, protiv koalicije DP-SPS, protiv ove Vlade koja daje sever, a odustaje od Peševske doline. Ovo je protest za prava Albanaca u Preševu, Medveđi i Bujanovcu. Vlade u Prištini i Tirani mogu vas zaboraviti, ali naš albanski narod vas neće nikad zaboraviti, jer smo mi jedno", istakao je on.
Pored pristalica Samoopredeljenja, na protestu su učestovali i predstavnici nevladinih organizacija i građani, javlja reporter B92 sa lica mesta. Tokom protesta, kod crkve koja se nalazi u blizini Biblioteke mogle su se primetiti i snage kosovske policije, koje su angažovane za zaštitu ovog objekta.

Ranije danas, predstavnici tzv. Organizacije veterana boraca OVPBM obeležili su, bez prisustva predstavnika opštinskih vlasti, 13 godina od osnivanja OVPBM.

Godišnjicu su obeležili polaganjem cveća na grobljima. Cveće su položili najpre na groblju u selu Dobrosin, u opštini Bujanovac a zatim i u centru Preševa, na mestu odakle je nedavno uklonjen spomenik poginulim pripadnicima tzv. OVPMB.

Lideri albanskih partija sa juga Srbije neće se danas sastati u Preševu kako je ranije najavljeno, rekao je za B92 predsednik opštine Preševo Ragmi Mustafa.

Tema sastanka trebalo je da bude određivanje nove lokacije za spomenik pripadnicima OVPMB, ali je današnji susret otkazan zbog nejedinstva političkih čelnika lokalnih Albanaca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: