Kacin: Evro-autogol Hrvatske

Potpredsednik delegacije Evropskog parlamenta za jugoistočnu Evropu Jelko Kacin kaže da samo hrvatska vlada može da spreči ulazak Hrvatske u EU ovog leta.

Izvor: B92

Petak, 25.01.2013.

20:30

Default images

On ističe da je prvostepenom odlukom suda u slučaju Ljubljanske banke, Hrvatska "na pravom putu da u ovome ubedljivo i veoma brzo uspe".

"Hrvatska, nažalost, više ne ispunjava uslove i obaveze koji proističu iz procesu pristupanja, i zbog toga će teško ubediti članove parlamenta da ratifikuju sporazum o pristupanju (EU)", naveo je Kacin.

On je ocenio da je time izazvala kolateralnu štetu u procesu proširenja EU, posebno kada je u pitanju prostor Zapadnog Balkana.

Kacin je "nerazumnom" ocenio reakciju Vlade Hrvatske koju je postigla današnjom odlukom hrvatskog suda protiv Ljubljanske banke (LB) i Nove ljubljanske banke (NLB) povodom stare devizne šdednje.

"Nisam očekivao takvu nerazumnu reakciju Vlade Hrvatske, kao što je pokazala i postigla danas sa odlukom koju je usvojio hrvatski sud. Iako presuda još nije pravosnažna, ona predstavlja autogol za Vladu Hrvatske. Takoreći, "Evrogol"", rekao je Kacin.

Prvostepeni sud u Hrvatskoj doneo je prvu presudu po jednoj od više od 30 tužbi protiv Ljubljanske banke (LB) i Nove ljubljanske banke (NLB) koje su dužne da namire dug sa kamatom po staroj deviznoj štednji. Hrvatski mediji su preneli da je iznos spora malen, ali da bi mogao otvoriti novu stranicu u hrvatskoj pravnoj praksi.

Prema rečima Kacina, Hrvatska je odlukom Opštinskog građanskog suda u Zagrebu o pitanju tužbe Privredne banke Zagreb protiv Ljubljanske banke i Nove ljubljanske banke odstupila od zaključaka Evropskog saveta iz decembra 2012. godine, a odluka se odnosi na predmet, koji je pod jurisdikcijom Sporazuma o sukcesiji.

Kacin, naime, smatra da će sada biti mnogo teže, ili čak nemoguće da se vode pregovori i dodaje: "O čemu bi uopšte moglo da se pregovara?"

On navodi da je hrvatska vlada ovom odlukom "stavila pod znak pitanja princip nezavisnosti i samostalnosti sudova i neposredno pred ulazak u EU ih (ponovo) politizuje i podređuje.

Sa tim je ozbiljno ugrozila osnovne principe EU i udaljila se od članstva, a da li je to učinjeno namerno ili slučajno, to u ovakvim uslovima ne znači mnogo, ukazao je Kacin u pisanoj izjavi dostavljenoj Tanjugu.

"Hrvatska, nažalost, više ne ispunjava uslove i obaveze koji proističu iz procesu pristupanja, i zbog toga će teško ubediti članove parlamenta da ratifikuju sporazum o pristupanju. Možemo se setiti da je Slovenija pristala na zatvaranje poglavlja 4 na osnovu pisanog obavezivanja ministra Šukera oktobra 2010, kojim se Hrvatska obavezala za poštovanje Sporazuma o sukcesiji", rekao je Kacin i dodao da je "Vlada Republike Hrvatske potpuno svesna svojih obaveza, ali ih svesno krši".

On je dodao da ceni dosadašnje napore ministarke spoljnih poslova Vesne Pusić koja je želela da se brzo pronadje kompromisno rešenje, ali ju je vlastita vlada, kako se to kaže, pretekla sa leve strane.

Izgleda da se Hrvatska jednim jedinim potezom postavila uz bok Bugarskoj i Rumuniji iz 2006. godine, koje su na ulazak u EU morale da sačekaju još godinu dana, rekao je on i izrazio nadu da greši.

"Uprkos ovom lošem iskustvu sa Istočnog Balkana, Vlada Republike Hrvatske se odlučila na ponovnu partiju "balkanskog pokera" i izazvala je kolateralnu štetu u procesu proširenja EU, posebno, Crnoj Gori, Srbiji i Kosovu koje na putu ka EU napreduju odlučno i brzo", kazao je Kacin.

On je rekao i da je slovenačkoj javnosti dobro poznato da su potraživanja bivše Ljubljanske banke Zagreb prema hrvatskim kompanijama, koje nisu vratile kredit banci, mnogo veće od neisplaćenih uloga štediša te banke.

"Odnos je otprilike 1:5. Žalosno je da o ovome moram ja da obaveštavam hrvatsku javnost, a ne Vlada Republike Slovenije, koja je većinski vlasnik i promoter Nove ljubljanske banke i predlagač ratifikacije Ugovora o pristupanju Hrvatske u Državnom zboru. Sličnost između ove dve vlade je daleko veća nego što to može da deluje na prvi pogled", zaključio je Kacin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: