Vartolomej osveštao "vode planete"

Carigradski i vaseljenski patrijarh Vartolomej je, posle liturgije u katedrali Sv. Đorđa u Istanbulu, obavio vodoosvećenje voda Bosfora i "svih voda planete".

Izvor: B92

Nedelja, 06.01.2013.

19:09

Default images

Vartolomej je to učinio povodom praznika Bogojavljanja koji danas slavi 10 od 14 pravoslavnih crkava, dok je za crkve julijanskog kalendara danas Badnji dan, saopštila je Verska-informativna agencija (VIA).

Po hladnom i vetrovitom vremenu, u vodu je skočilo 20-tak mladića iz raznih zemalja da dohvate krst koji je patrijarh bacio u vodu kod Zlatnog roga u Istanbulu.

Slično je bilo u svim eparhijama carigradske i aleksandrijske, bukureštanske i sofijske patrijaršije, kao i crkava Grčke, Kipra i Albanije.

Glavna proslava u Grčkoj održana je u pirejskoj luci, uz učešće grčkog poglavara, arhiepiskopa atinskog i cele Grčke, Jeronima, državnog i vojnog vrha i jedinica ratne mornarice. Brodovi usidreni u luci sirenama su pozdravili vodoosvećenje.

Na Kipru, prvojerarh, arhiepiskop Hrizostom, služio je u luci Pafosa, uz prisustvo vernika, mornara i kopnene vojske.

U Varni je bugarski mitropolit Kiril Kovačev, namesnik patrijarskog trona do izbora novog poglavara, obavio vodosvećenje Crnog mora.

Vernicima je zasmetalo što je do obale došao luksuznim autom marke "linkoln MKZ hibrid" sa "zlatnim" brojem, navodi VIA prenoseći sofijske medije koji pišu da se "takvim autom vozi samo američki predsednik Obama".

Rumunski patrijarh Danijel je vodosvećenja izvršio pred katedralom u Bukureštu. U Beču je mitropolit carigradske patrijaršije Arsenios Kardamakis obavio osvećenje voda Dunava kod Švedskog mosta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: