Uzeti uzorci sa Arafatovih ostataka

Oko 60 uzoraka uzeto je sa posmrtnih ostataka pokojnog palestinskog lidera Jasera Arafata, objavljuje jedan švajcarski list, pozivajući se na istražitelja.

Izvor: B92

Nedelja, 02.12.2012.

18:39

Default images

Uzorci su podeljeni između tri tima koji ih odvojeno analiziraju, osam godina nakon Arafatove smrti u francuskoj vojnoj bolnici kraj Pariza, izjavio je Patris Manžen za "Maten dimanš".

Palestinski patolog bio je jedina osoba kojoj je dozvoljeno da dodirne telo kada je grob otvoren u utorak u Ramali na Zapadnoj obali.

On je uspeo da "uzme sve uzorke koji su traženi, oko 60 ukupno", rekao Manžen, direktor švajcarskog Univerzitetskog cetra za sudsku medicinu u Lozani.

Francuski tim vodi odvojenu istragu, na zahtev Arafatove udovice Suhe, a ruski tim je angažovala Palestinska uprava. Manžen je najavio da će istraga trajati tri do četiri meseca.

Tafik Tiravi, koji predvodi palestinsku istragu Arafatove smrti, izjavio je nakon završetka ekshumacije da bi se PU mogla žaliti Međunarodnom krivičnom sudu u Hagu, ako se nađe dokaz da je dugogodišnji palestinski lider otrovan, u šta mnogi Palestinci veruju.

Istrage su pokrenute pošto su nađeni dokazi o abnormalnim količinama polonijuma, radioktivne supstance na Arafatovoj odeći, kefiji i četkici za zube.

Te stvari je jednoj švajcarskoj laboratoriji na analizu dala njegova udovica Suha Arafat, koja se nakon smrti svog supruga protivila obdukciji.
Polinijum je supstanca kojom je otrovan bivši ruski špijun i kritičar Kremlja Aleksandar Litvinjenko u Londonu 2006.

Neposredan uzrok Arafatove smrti bio je izliv krvi u mozak ali je on patio i od poremahcaja u koagulaciji krvi i infekcije, čiji uzrok nije obelodanjen.
Arafat je umro 11. novembra 2004. godine, ubrzo nakon što se razboleo u svom sedištu u Ramali, gde je poslednje godine života proveo izolovan pod opsadom Izraela koji ga je smatrao preprekom za mir.

On, međutim, nije imao onakve simptome trovanja kao Litvinjenko. Izrael je odmah posle Arafatove smrti, a i sada, oštro porekao optužbe da ga je otrovao.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: