Kinom vladaju "kneščići"

U Kini su nedavno vrhovne položaje zauzeli "kneščići", privilegovana deca revolucionara koji su sa Mao Cedungom osnovali Narodnu Republiku Kinu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.11.2012.

19:43

Default images

U najnovijoj smeni generacija rukovodilaca, koja je izvedena na partijskom kongresu u Pekingu sredinom meseca, upada u oči da je posedovanje porodičnog revolucionarnog pedigrea bila jedna od najvažnijih stvari za napredovanje ambicioznih partijskih funkcionera.

Od sedam članova najuticajnijeg partijskog tela, Stalnog komiteta Politbiroa, četvorica su članovi "crvene aristokratije", koje predvodi novi generalni sekretar Sji Đinping.

Uspeh "kneščića" ne treba da bude iznenađenje, kažu za Rojters analitičari i partijski insajderi. Retko kada je u njenih šest decenija na vlasti partija bila u stresnijoj situaciji nego sada. Gnev javnosti zbog korupcije, sve veće razlike između bogatih i siromašnih i ogromno uništavanje čovekove okoline, dovelo je do poljuljanog autoriteta vladajuće partije.

S obzirom na osnovni partijski zadatak, očuvanja vlasti u zemlji, dovođenje toliko "kneščića" na vrhovne položaje je neka vrsta političkog obezbeđenja da će sadašnja partijska i državna politika biti očuvana.

"U suštini kneščići zagovaraju očuvanje jednopartijske diktature", kaže Džang Lifan, politički komentator iz Pekinga. Po njemu, to je njihova "osnovna politika".

Do uspona "kneščića" došlo je i pored pada jednog od njihove sorte, šefa partije megapolisa Čongćinga, Boa Silaija, koji je i sam bio kandidat za Stalni komitet kao sin jednog od bliskih saradnika Mao Cedunga.

Njegova uzlazna karijera naglo je prekinuta istragom u velikom političkim skandalu u koji je bila umešana i njegova supruga, osuđena kasnije zbog ubistva britanskog biznismena.

I sam Bo je suočen s mogućim suđenjem zbog korupcije i zloupotrebe vlasti.

U borbi za vlast "kneščići" su, osim pedigrea, dobili i podršku bivšeg predsednika Điang Cemina (86), koji je viđen kao uticajni činilac iz senke prilikom donošenja odluka u partijskoj kadrovskoj kombinatorici.

Điang već dugo podržava uspon Sjia i pomogao je u izboru i drugih "kneščića" u Stalni komitet. I sam Đian je neka vrsta "kneščića" pošto je njegov ujak, koji je umro 1939. slavljen kao heroj revolucije koja je dovela komuniste na vlast 1949. godine. Điang se nada da će, podržavajući Sjia i nove rukovodioce, očuvati svoje nasleđe i zaštititi porodicu.

Novi stalni komitet je prvi u kome dominiraju "kneščići". Điangov naslednik Hu Đintao je bio prvi među jednakima u prethodnom rukovodstvu i sam se uzdigao do vrha svojim radom u kineskoj omladini bez ikakvih porodičnih veza.

Sada prema nekoliko analitičara, većina visokih partijskih rukovodilaca došla je do položaja u skladu s predviđanjima nekadašnjeg ekonomskog maga i jedno vreme člana Stalnog komiteta, Čen Juna, koji je rekao: "Zemlju pod nebeskim svodom treba jednog dana dati u ruke kneščićima, kojima može da se veruje da neće iskopati grob partiji".

Pored Sjia (56), u Stalnom komitetu, od članova s porodičnim vezama, s predvodnicima kineske revolucije su i zamenik premijera Vang Čišin, koji će biti zadužen za partijsku borbu protiv korupcije, bivši šef partije Šangaja Ju Džengšheng (67) najstariji član komiteta i Džang Deđiang, koji je studirao ekonomiju u Severnoj Koreji i zamenio Boa na mestu šefa partije Čongćinga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: