"Uskoro plan za izlazak iz krize"

Demokratska stranka je dobila novo rukovodstvo. Za predsednika stranke izabran je Dragan Đilas, a za počasnog predsednika Boris Tadić.

Izvor: B92

Nedelja, 25.11.2012.

18:52

Default images

Demokratska stranka od danas ima i sedam potpredsednika.

Najviše glasova stranačkih delegata u trci za potpredsednika DS dobio je Bojan Pajtić 2.312, Nataša Vučković osvojila je 1.946 glasova, Vesna Martinović 1.844, Dejan Nikolić 1.881, Miodrag Rakić 1.828, Goran Ćirić 1.764 i Jovan Marković 1.816.

Dragan Đilas izabran je za predsednika DS većinom glasova delegata vanredne izborne skupštine te stranke. Za njega je glasalo 2.386 delegata, za njegovog protivkandidata Branimira Kuzmanovića 368 delegata, dok je 70 listića nevažeće.

Nova rešenja za novo vreme u reformisanoj Demokrastskoj stranci, poruka je koju je Dragan Đilas uputio delegatima na 15. vandrednoj skupštini DS. On je najavio da će DS u naredna dva meseca pripremiti nacionalni plan za izlazak iz krize, koji će činiti okosnicu budućeg delovanja.

"Ne može Beograd da pravi 40 odsto bruto društvenog proizvoda, jer to nije dobro. Ali, ne treba da Beograd ili Vojvodina stanu, nego da krene ostatak Srbije. To ne može bez decentralizacije, ali one prave a ne na rečima", rekao je Đilas na Izbornoj skuštini DS, u delu namenjom za predstavljanje kandidata.
Foto: Beta
Nakon izbora za predsednika DS rekao je da u narednim mesecima svako mora da učini koliko može da bi građani nakon 20 godina videli svetlo na kraju tunela.

"Mi smo ti koji su lokomotiva, u našim rukama je to svetlo i mi nemamo pravo da ikome to svetlo ugasimo, već ono mora da sija sve jače", rekao je Đilas.

DS će, kako je najavio, u sledeća dva meseca raditi na zaokruživanju organa stranke, definisanju statuta i pozvaće sve zainteresovane da pomognu u pravljenju nacionalnog plana za izlazak iz krize.

On je stranačkim kolegama danas predočio osnove tog plana, koji mora biti utemeljen na ulaganju u poljoprivredu i prehrambenu industriju, energetiku i infrastrukturu, učvršćivanju pravne države i ulaganju u obrazovanje.

On je, kada je reč o socijalnoj politici, rekao da je siguran da država ima snage da socijalnu politiku definisanu na nivou Beograda ralizuje u čitavoj Srbiji. Država, prema njegovim rečima, mora da ima snage da krene u osnivanje državnih preduzeća sa profesionalnim menadžmentom.
Foto: Beta
"Nama ideja nije profit, već srećne porodice koje vide budućnost u ovoj zemlji za sebe i svoju decu", rekao je Đilas.

On je zahvalio svom protivkandidatu Branimiru Kuzmanoviću na korisnim idejama o daljem razvoju DS, kao i dosadašnjem lideru demokrata Borisu Tadiću na svemu što je uradio za stranku i za Srbiju, kojeg je predložio za počasnog predsednika stranke, što je usvojeno aklamacijom.

Tadić je, prema njegovim rečima, u prethodnih osam godina od zemlje u kojoj su politički protivnici bili politički neprijatelji napravio državu kojoj može da se bolje živi i slobodno govori i misli.

Đilas je stranačkim kolegama poručio da očekuje da budu opozicija svemu što ne valja, ali ne opozicija koja će Srbiju vratiti u vreme nekonstruktivnih političkih prepirki.

Nakon izbora Đilasa za predsednika DS, usledilo je glasanje za novo rukovodstvo stranke. DS je dobila sedam novih potpredsednika - Bojana Pajtića, Natašu Vučković, Vesnu Martinović, Dejana Nikolića, Miodraga Rakića, Gorana Ćirića i Jovana Markovića. Za potredsednike je glasalo ukupno 2.788 delegata, a 82 listića bila su nevažća.
Foto: Beta
DS je do sada imala pet potpredsednika, od kojih je samo Bojan Pajtić bio kandidovan i reizabran. Potpredsednici DS do danas su bili Dušan Petrović, Dragan Šutanovac, Dragan Đilas (zamenik predsednika), dok je Jelena Trivan podnela ostavku na tu funkciju 7. septembra ove godine, zbog sukoba u vrhu stranke.

Za predsednika Političkog saveta izabran je Dragoljub Mićunović, koji je i do sada bio na toj funkciji.

Skupština je izabrala i devet članova Predsedništva između 12 kandidata.

Svečanom delu vanredne izborne skupštine DS prisustvovali su strane diplomate i stranački lideri Čedomir Jovanović iz LDP-a, Ištvan Pastor iz Saveza vojvođanskih Mađara, zamenik predsednika PUPS-a Milan Krkobabić, predstavnici SPO Aleksandar Jugović i Aleksandar Čotrić, kao i Srđan Milić iz Socijalističke narodne partije Crne Gore, članovi Lige spocijaldemokrata Vojvodine i Partije zelenih Srbije.

Na početku svečanog dela sednice DS pročitano je pismo predsednika evropskih socijalista Sergeja Staniševa upućeno bivšem stranačkom lideru Borisu Tadiću.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

409 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: