"Za Makedoniju i Albaniju u EU"

Premijeri Makedonije i Albanije, Nikola Gruevski i Sali Beriša, kažu da je budućnost obe zemlje u EU i da će sarađivati kako bi se taj proces uspešno sproveo.

Izvor: B92

Petak, 23.11.2012.

17:33

Default images

Gruevski je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa albanskim kolegom podsetio da je Makedonija aktivno pristupila pripremama za izgradnju pruge u sklopu Koridora 8, kao i okončanju njenog dela auto-puta Skoplje-Tirana, javila je albanska agencija ATA.

Na pitanje novinara da li će Makedonija eventualno pristati na određene ustupke u sporu sa Grčkom oko njenog imena kako bi ubrzala svoje učlanjenje u NATO, Gruevski je odgovorio da su obe zemlje u pregovaračkom procesu, izrazivši nadu da će se brzo pronaći rešenje po tom pitanju.

Govoreći o primeni Ohridskog sporazuma, makedonski premijer je rekao da su rane još sveže, tako da bi obe zemlje trebalo da budu pažljive kako ne bi povredile međusobna osećanja.

Beriša je danas izrazio zadovoljstvo nakon što su zvaničnici dve zemlje potpisali sporazume o međusobnom priznavanju vozačkih dozvola i otvaranju zajedničkog graničnog prelaza Džepište.

"Složili smo se da uložimo zajedničke napore za Koridor 8, izgradnju visokonaponskih dalekovoda i završetak puta Arbri (koji povezuje Albaniju i Makedoniju)", izjavio je Beriša.

Makedonska agencija MIA je javila da je Beriša podržao Makedoniju u procesu približavanja EU, navodeći da Skoplje zaslužuje da počne pregovore o članstvu sa Briselom.

Dvojica zvaničnika su zaključili da su bilateralni odnosi dve zemlje na visokom nivou, navodeći da makedonska zajednica u Albaniji i albanska u Makedoniji treba da nastave da doprinose jačanju veza Tirane i Skoplja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: