GR: SAD upozorio građane na napade

Ambasada SAD u Atini upozorila je američke državljane koji posećuju grčke gradove da budu svesni mogućnosti "ničim izazvanog uznemiravanja i oštrih napada."

Izvor: B92

Petak, 16.11.2012.

20:05

Default images

Kao je saopšteno iz ambasade SAD, postoji mogućnost napada usmerenih protiv osoba za koje se greškom može pomisliti da su strani imigranti.

Tokom prošle godine došlo je do porasta rasističkog nasilja u Grčkoj kada su grupe muškaraca naoružanih metalnim šipkama i noževima napadali imigrante tamne boje kože, a u zemlji istovremeno raste popularnost ekstremno nacionalističke partije "Zlatna zora", ocenjuje američka agencija AP.

U bezbednosnoj poruci, američka ambasada u Atini navodi da je služba za putovanja Stejt departmenta dodala da su "najugroženiji američki građani poreklom iz Afrike, Azije, Španije i Bliskog istoka".

Grčko ministarstvo spoljnih poslova odgovorilo je na ovo upozorenje saopštenjem da je "Grčka bila i ostala bezbedna zemlja" u kojoj svi građani i posetioci imaju zaštitu zakona.

Portparol grčkog MIP-a Grigoris Delavekuras rekao je da su "izolovani incidenti rasističkog nasilja koji su se dogodili, strani Grcima, grčkoj civilizaciji i dugogodišnjoj tradiciji grčkog gostoprimstva", prenela je grčka agencija Ana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: