Gvatemala: 52 žrtve zemljotresa

Broj žrtava zemljotresa jačine 7,4 stepena Rihtera, koji je juče registrovan u Tihom okeanu kod obala Gvatemale, popeo se na najmanje 52, a 22 osobe su nestale.

Izvor: B92

Sreda, 07.11.2012.

18:48

Default images

Srušene su kuće, uništeni automobili i putevi, a potres se osetio i u susednim državama.

Većina poginulih pronađena je ispod ruševina u okolini grada San Markos, na zapadu Gvatemale, u planinskom regionu duž granice sa Meksikom. Takođe, zbog klizišta koje je zemljotres pokrenuo blokirani su autoputevi, a rad spasilačkih ekipa je otežan, navodi Rojters.

Epicentar potresa bio je oko 45 kilometara jugozapadno od Ćamperika, u Gvatemali, na dubini od 42 kilometra, naveo je Američki geološki zavod.

Ovo je najsnažniji zemljotres koji je pogodio tu centralnoameričku državu od 1976. godine kada je u zemljotresu jačine 7,5 stepeni po Rihteru poginulo više od 20.000 ljudi.

"Veoma je tužno videti ljude koji čekaju da budu pronađeni članovi njihovih porodica koji su još ispod ruševina. To je velika tragedija i mi ćemo učiniti sve što je u nasoj moći da pomognemo porodicama koje pate", izjavio je predsednik Oto Peres u San Markosu.

Spasioci su čitave noći izvlačili tela ispod ruševina kojima su prekrivene ulice San Pedro Sakatepekesa u San Markosu, dok su meštani posmatrali i procenjivali štetu.

"Hvala Bogu da smo živi. Iskreno rečeno, samo nekoliko porodica je stradalo, ali mi smo zajednica koja se drži zajedno", kaže stanovnik Arnulfo Portiljo.
Foto: Beta/AP
U San Kristobal Kuću, takođe u San Markosu, poginuli su svi članovi 11-člane porodice osim jednog. Preživeo je samo 17-godišnji sin, ispričao je vatrgoasac volonter Ovidio Fuentes za lokalnu radio stanicu.

Lokalni direktor Crvenog krsta Karlos Enrike Alvarado rekao je da je samo u gradu San Markos uništeno 75 kuća, a vlasti su saopštile da su zbog štete na zgradi zatvora morali da premeste 101 zatvorenika u drugi zatvor.

Peres, koji je objavio trodnevnu žalost, kazao je da su Španija i Venecuela ponudile pomoć. Vlasti su podelile 16.000 porcija hrane i mobilizovale više od 2.000 vojnika da pomognu spasiocima. Ministarstvo energetike je objavilo da je 73.000 ljudi ostalo bez struje.

Usled zemljotresa, snažno su se zatresle zgrade u Gvatemala Sitiju koji je od epicentra udaljen 161 kilometar, pa su zaposleni evakuisani iz zgrada, ali su se ubrzo vratili na posao.

Zemljotres se osetio i u El Salvadoru, i čak u Meksiko Sitiju, koji je od epicentra udaljen više od 1.223 kilometara, gde su neki ljudi, takodje istrčali iz kuća i kancelarija.

Pacifički centar za upuzoravanje na opasnost od cunamija, saopštio je da je mali cunami registrovan na obali Gvatemale, mada nema izveštaja o šteti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: