Turski komandosi napali baze Kurda?

Turski komandosi izveli su napad na skrovišta kurdskih pobunjenika u Iraku, objavila turska TV stanica NTV. U napadu je poginulo dvoje, a ranjeno troje civila.

Izvor: B92

Sreda, 07.11.2012.

17:01

Default images

U ovom neobičnom prekograničnom napadu gađane su mete koje se nalaze oko pet kilometara unutar granice, a napad je izveden u operaciji potpomognutoj iz vazduha, koja traje već dva dana, tvrdi NTV.

Bataljoni specijalnih jedinica doleteli su da izvrše napad na autobuse koje koriste pripadnici zabranjene Radničke partije Kurdistana (PKK). Pomoć u operaciji pružilo je osam turskih borbenih aviona F16.

"U turskom vazdušnom napadu poginulo je dvoje, a ranjeno troje civila u jednom selu u Raniji", izjavio je Džabar Javar, generalni sekretar kurdistanskih vojnih snaga Pešmerga, preneo je Rojters.

Na meti jučerašnjeg napada bilo je jedno selo u blizini grada Ranija, koji se nalazi blizu planina iračkog Kurdistana, gde se kriju pobunjenici iz Radničke partije Kurdistana (PKK) koji već 28 godina vode gerilsku borbu protiv turskih snaga.

Turska TV stanica NTV javila je da su turski komandosi 5. i 6. novembra izveli napad na skrovišta kurdskih pobunjenika u Iraku.

U ovom neobičnom prekograničnom napadu gađane su mete koje se nalaze oko pet kilometara unutar granice, a napad je izveden u okviru operacije potpomognute iz vazduha koja traje već dva dana, tvrdi NTV.

Bataljoni specijalnih jedinica doleteli su da izvrše napad na autobuse koje koriste pripadnici zabranjene Radničke partije Kurdistana (PKK).

Pomoć u operaciji pružilo je osam turskih borbenih aviona F16.

"Komandosi su se vratili kući bez gubitaka posle male, ali efikasne operacije", navela je NTV, pozivajući se na neimenovane vojne izvore.

Turska često vrši vazdušne napade na baze PKK koje se nalaze u planinskoj oblasti duž iračke granice, ali retko izvodi kopnene operacije.

Oko 45.000 ljudi je poginulo od kada je PKK, koju Ankara i veliki deo međunarodne zajednice smatraju terorističkom organizacijom, 1984. počela oružanu borbu za autonomiju juogistočnog dela Turske u kome pretežno žive Kurdi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: