CG: Pad podrške EU ekonomska kriza

Veći pad podrške građana Crne Gore ulasku u Evropsku uniju, za šta je najveći uzrok ekonomska kriza, treba da bude ozbiljan signal crnogorskoj vladi.

Izvor: B92

Sreda, 03.10.2012.

19:04

Default images

To smatra bivša ministarka za evropske integracije Crne Gore Gordana Đurović. Istraživanje Centra za demokratiju i ljudska prava (CEDEM) pokazalo je da je poverenje građana u EU, u odnosu na decembar prošle godine, palo za više od deset odsto i iznosi oko 60 odsto.

Đurović je novinarima kazala da toliki pad podrške crnogorskog javnog mnjenja evropskim integracijama treba da bude ozbiljan signal vladi Crne Gore, ali i EU da se više pozabavi procesom proširenja.

U javnosti treba više govoriti o evropskim integracijama, odnosno medijski intenzivnije pratiti kako su građani to razumeli. Jača komunikacija sa građanima čuva podršku učlanjenju u EU, a kod slabije komunikacije dolazi do manje podrške, navele je ona.

Prema njenim rečima, nikako se ne može zanemariti uticaj ekonomske krize na podršku procesu evropskih integracija Crne Gore.

Pad podrške poverenje u EU je, prvenstveno, odraz delovanje ekonomske krize. U svakom slučaju, mislim da se radi o kombinaciji više faktora od kojih je svakako najznačajniji duboka ekonomska kriza u EU. Kada bi ekonomska situacija počela da se oporavlja, što se u EU očekuje od 2013. onda bi i to uticalo na podršku prema Evropi, kazala je Đurović.

Ona je dodala i da crnogorski građani ne poznaju dovoljno institucije EU. Teško ćete naći puno građana Crne Gore koji bi pobrojali koje su osnovne institucije EU , navela je Đurović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: