Tadić podržao održavanje Prajda

"Zalažem se za održavanje Parade ponosa", napisao je predsednik DS Boris Tadić na svom nalogu na Fejsbuku. SNS: Zašto se ne okupe u zatvorenom prostoru?

Izvor: B92, Tanjug

Utorak, 02.10.2012.

19:54

Default images

"Svakako, mora se najozbiljnije uzeti u obzir bezbednost ljudi, neophodno je učiniti sve da niko ne nastrada. Prošli put nismo imali kapacitete, ali to ne znači da država i pre nego što je probala treba da odustane. Država mora da učini sve kako bi se Parada održala“, napisao je Tadić na zvaničnom profilu na socijalnoj mreži Fejsbuk.

Podsećamo, prošle godine policija je nakon konsultacija sa državnim vrhom odlučila da zabrani održavanja svih skupova, uključujući i Paradu ponosa. Ministar policije Ivica Dačić rekao je za B92 tada da je policija mogla upotrebom vatrenog oružja i vodenih topova omogućiti Prajd, ali da nije spreman na cenu da se izgube mnogi životi.

Boris Tadić je podržao odluku nadležnih državnih organa da zabrane sve skupove i tako, kako se navodi u saopštenju, zaštite građane od mogućeg nasilja prema njima.

Trenutno je veoma neizvesno da li će Parada ponosa biti održana.

Predsednik vlade Ivica Dačić ponovio je juče da će Prajd biti zabranjen ako se proceni da postoje bezbednosni rizici.

Potpredsednik Srpske napredne stranke Igor Mirović rekao je da ta stranka smatra da su Ustavom zajamčena prava na okupljanje - svetinja, ali da u kontekstu događaja najavljenih za 6. oktobar, to pravno pitanje ne može da ugrozi bilo koga drugog.

Mirović je u emisiji "Jedan na jedan" na Radio-televiziji Vojvodine istakao da je 6. oktobar datum veoma rizičan za održavanje Parade ponosa zbog prenosa posmrtnih moštiju kneza Pavla Karađorđevića i njegove porodice, ali i velikog broja drugih manifestacija.

"Pravo pitanje je zašto oni koji žele da se okupe, bez obzira ko su, to ne čine u nekom zatvorenom prostoru, u nekoj hali", rekao je Mirović.

Član organizacionog odbora Beograd prajda Boban Stojanović kaže da učesnici Parade ponosa, ako ona bude zabranjena, neće izaći na ulicu.

On je istakao da svi imaju ustavom zagarantovano pravo da se okupe gde hoće, ali samo u varijanti i mogućnosti u kojoj to ne izaziva neku vrstu signala ili upozorenja na potencijalne sukobe.

Mirović je naveo da je svaka vrste pretnje i sukoba nedozvoljena, ali da mora da se razume da država mora da meri.

"Država će meriti i pred 6. oktobar šta je veća korist i šta je manja šteta. Država sada meri posledice takvog jednog skupa. Meri korist u smislu poštovanja uslova međunarodnih normi, zakona, meri svoju snagu sa jedne strane i meri potencijal štete", rekao je Mirović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

135 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: