Nikolić doputovao u Njujork

U ponedeljak počinje udarna nedelja 67. zasedanja Generalne skupštine UN, kojoj predsedava Vuk Jeremić. Zasedanju prisustvuje i Tomislav Nikolić.

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.09.2012.

08:14

Default images

Najviše pažnje javnosti privlači otvaranje generalne debata u utorak, kada će se forumu obratiti i predsednik Srbije.

Nikolić je stigao u Ameriku u nedelju po podne, a u ponedeljak će početi seriju razgovora s visokim međunarodnim zvaničnicima. Jedan od prvih biće predsednik Kipra, a potom i generalni sekretar UN Ban Ki Mun, s kojim je razgovor zakazan za ponedeljak po podne.

Nikolić je pozvan i na tradicionalnu večeru, koju povodom zasedanja Generalne skupštine, u ponedeljak priređuje američki predsedsednik Barak Obama. Taj prijem će biti prilika za susret predsednika Srbije i predsednice Kosova Atifete Jahjage, ali po svemu sudeći, uprkos želji domaćina, rukovanje dvoje zvaničnika moglo bi da izostane.

Budući da Kosovo nije članica Ujedinjenih nacija, Jahjaga će zasedanju Generalne skupštine prisustvovati ili kao gost delegacije Albanije ili na način koji bi bio vezan za UN misiju na Kosovo, dakle za UNMIK.

Američki predsednik će se Generalnoj skupštini UN posvetiti manje angažovano nego ranije. Bilateralne susrete prepustiće državnoj sekretarki Hilari Klinton, jer je sam zauzet kampanjom za predsedničke izbore, za koju je ostalo tek nešto više od mesec dana.

Generalnu debatu 67. zasedanja Generalne skupštine otvoriće Vuk Jeremić, u utorak oko 9 sati po njujorškom vremenu (15 sati po srpskom).

Tradicija nalaže da reč najpre da predsedniku Brazila, a potom i predsedniku SAD Baraku Obami, kome će nastup pred najvišim telom svetske organizacije dobro doći u finišu kampanje za predsedničke izbore. Odmah posle Obame reč dobija Tomislav Nikolić.

Takav raspored može biti i dobar i loš za presednika Srbije. Dobar je jer dobija priliku da govori u danu kada će najviše novinara pratiti zasedanje. Nepovoljna je okolnost da će američki predsednik dobiti nepodeljenu pažnju svetskih medija koji će, da bi izvestili o njegovom nastupu, s manje pažnje pratiti ostale učesnike generalne debate. Ipak, veruje se da će, u diplomatskim krugovima, biti mnogo zainteresovanih da vide i čuju novog predsednika Srbije.

Jedan od verovatno najznačajnijih razgovora koji će Tomislav Nikolić imati u Njujorku je planiran za sredu, kada bi predsednik Srbije trebalo da razgovara sa šeficom evropske diplomatije Ketrin Ešton. To će biti nova prilika za razgovore o Kosovu i nastavku dijaloga Beograda i Prištine. Nikolić je, posle prvog razgovora sa Eštonovom u Briselu, izjavio da taj dijalog treba podići na viši nivo i da ga treba vratiti u okvire Ujedinjenih nacija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: