Barozo: EU mora postati federacija

Evropa je u dubokoj političkoj, ekonomskoj i društvenoj krizi, rekao u Strazburu predsednik EK Žoze Manuel Barozo i naveo da EU mora postati federacija.

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 12.09.2012.

15:31

Default images

On se u govoru pred evropskim poslanicima založio za jačanje federalne komponente EU i najavio je izmene Lisabonskog sporazuma. "Sadašnja EU mora da evoluira. Potrebno je da se kreće ka federaciji država članica", poručio je Barozo u obraćanju Evropskom parlamentu, a prenela agencija AFP.

Predsednik Evropske komisije je upozorio da nijedna evropska država, ma kako velika bila, ne može sama da se takmiči sa silama kao što su Sjedinjene Države i Kina, i da zato moraju ostati zajedno.

"Kad je brod u oluji, od posade se traži apsolutna lojalnost", rekao je Barozo, čiji je 45-minutni govor često bio prekidan aplauzima.

Predsednik se založio za dovršenje ekonomske i monetarne unije kao prvi korak ka bankarskoj uniji, kao i za dalje korake ka transformaciji EU u evropsku federaciju.

"Gradićemo federaciju nacionalnih država, a ne superdržavu”, rekao je Barozo, uz napomenu da se to ne može izvesti bez promene Lisabonskog sporazuma.

"Neke korake možemo preduzeti i u okviru postojećeg sporazuma, ali posao ne možemo završiti bez novog sporazuma”, upozorio je Barozo i najavio da će Komisija pre sledećih evropskih izbora, zakazanih za 2014. godinu, predložiti nacrt novog sporazuma.

On je upozorio na rastuću opasnost od nacionalizma i populizma koji se, kako je rekao, hrane tekućom ekonomskom i političkom krizom.

Barozo je rekao da treba osnažiti evropske diplomatske i odbrambrene kapacitete kako bi EU postala ozbiljan igrač na globalnoj političkoj sceni.
"Ne možemo ostati po strani u Siriji", rekao je Barozo poslanicima i dodao da se odbrana EU ne sme prepustiti nacionalistima i populistima.
On se založio za odbranu evropskih vrednosti, a pogotovo temeljnih ljudskih prava.

"Kod nas ne šaljemo dve-tri devojke u zatvor zato što su se narugale političkom lideru", rekao je Barozo u jasnoj aluziji na slučaj ruske ženske pank grupe "Pusi rajot", koje su osuđene na zatvorsku kaznu zbog podrugljive pesme na račun predsednika Vladimira Putina.

Barozo je pozvao parlamentarce da preuzmu odgovornost za svoju ulogu u reformisanju i jačanju EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: