Renoviran zatvor za Brejvika

Bilo da bude proglašen neuračunljivim ili krivično odgovornim za ubistvo 77 ljudi, Anders Brejvik će veći deo ostatka života provesti u zatvoru Ila.

Izvor: B92

Četvrtak, 23.08.2012.

12:51

Default images

Sud će sutra proceniti da li je Brejvik neuračunljiv ili nije.

"Spremni smo da primimo Andersa Beringa Brejvika bez obzira na to da li će biti osuđen na zatvorsku kaznu ili će biti smešten u psihijatrijsku bolnicu zatvorenog tipa", rekao je direktor zatvora Ila Knut Bjarkejd, koji se nalazi deset kilometara od Osla.

Veliki radovi izvedeni su nedavno na zatvoru Ila, kako bi on bio dovoljno bezbedan da primi osobu odgovornu za najveći zločin u Norveškoj od Drugog svetskog rata.

U slučaju da bude proglašen krivično odgovornim, Brejvik će bar neko vreme u Ili biti izolovan od ostalih zatvorenika, a čekaju ga slične prostorije kao u pritvoru u kojem se nalazi od kada je uhapšen.

Brejvik će na raspolaganju imati tri prostorije od osam kvadratnih metara, od kojih je jedna predviđena za fizičke aktivnosti, a druga za rad, u kojoj se nalazi laptop pričvršćen za sto.

Brejvik neće moći da koristi internet, kako ne bio mogao da komunicira sa spoljnim svetom, ali kako navodi norveški tabloid "Verdens Gang", među dokumentima u računaru je jedna verzija Vikipedije.

U slučaju da bude proglašen neuračunljivim, Brejvik će biti smešten u mini bolnicu, čija bi izgradnja u okviru Ile trebalo da bude završena do jeseni 2013. godine. Odluka o gradnji novog objekta doneta je pošto je ocenjeno da postojeće pshijatrijske ustanove u Norveškoj nisu dovoljno bezbedne.

Brejvik će biti pod kontrolom lekara i na terapiji, ali će na njega motriti veliki broj pripadnika bezbednosnih službi.

Anders Bering Brejvik je 22. jula prošle godine usmrtio 77 ljudi pošto je postavio bombu u blizini zgrade norveške vlade, posle čega je preobučen u policajca otišao na ostrvo Utoja nedaleko od Osla, gde je nasumice počeo da puca na učesnike letnjeg kampa mladih laburista.

Suđenje Brejviku počelo je 16. aprila u Oslu, a nekoliko dana kasnije je taj 33-godišnjak bez izraza bilo kakvih emocija detaljno opisao kako je na Utoji 75 minuta pucao na mlade laburiste. Suđenje Brejviku je završeno 22. juna.

"Brejvik će se žaliti ako ga proglase neuračunljivim"

Branioci Andersa Beringa Brejvika tvrde da se on neće žaliti ukoliko mu sud odredi zatvorsku kaznu, ali hoće ako ga proglasi neuračunljivim.

Posle današnjeg razgovora sa Brejvikom, advokat Gejr Lipestad rekao je da će njegov klijent prihvatiti zatvorsku kaznu i da će se žaliti samo ako ga sud uputi na psihijatrijsko lečenje.

Brejvik, koji sebe vidi kao "militantnog nacionalistu" je tokom suđenja rekao da bi slanje u mentalnu bolnicu bilo najgore što bi moglo da mu se desi i optužio norveške vlasti da pokušavaju da ga prikažu kao bolesnika kako bi obezvredile njegove političke stavove.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: