Protest širom sveta zbog Pusi rajot

Protesti zbog sudskog procesa ruskim pankerkama iz grupe "Pusi rajot" zakazani su u mnogim evropskim i svetskim gradovima.

Izvor: B92

Petak, 17.08.2012.

13:56

Default images

Protesti su organizovani uoči izricanja presude koju bi danas trebalo da donese sud u Moskvi protiv Nadežde Tolokonjikove, Marije Aljohine i Jekatarine Samucevič.

Tužilaštvo je za njih zatražilo po tri godine zatvora na osnovu optužbi za huliganstvo, širenje međuverske mržnje i vređanje osećanja vernika zbog izvođenja pesme protiv predsednika Vladimira Putina u moskovskom hramu Hrista Spasitelja.
(Foto: Beta)
Na centralnom gradskom trgu u ukrajinskoj prestonici četiri feministkinje, od kojh jedna u toplesu, u znak podrške ruskim pankerkma motornom testerom su presekle drveni krst.

"Krst je simobol represivnih verskih ubeđenja koje podržavaju diktaturu. Sada ljudi koji obožavaju krst žele da pritvore nevine", rekla je aktivistkinja Ana Gucol.
(Foto: Beta)
U Sofiji su pristalice grupe "Pusi rajot" na statue sa spomeniku iz sovjetskog doba navukli raznobojne "fantomke" kakve su imali učesnici anti-putinovskih protesta u Moskvi.

Poznati muzičari, među kojima bivši Bitls Pol Makartni, Madona i Bjork, zatrazili su da ruski sud oslobodi pankerke.

Sinoć je u Njujorku održan protest podrške, a učesnici, uglavnom žene, nosili su majice "Oslobodite Pusi rajot".
(Foto: Beta)
Protesti su za danas zakazani u više od 65 gradova širom sveta, od Sidneja do Buenos Ajresa.

U Moskvi su se pristalice i protivnici optuženih žena, od kojih dve imaju malu decu, okupili ispred suda u očekivaju presude.Policija je u nekoliko navrata reagovala.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: