Asanžov beg: Poštom u Ekvador?

Ekvador je dao azil Džulijanu Asanžu, ali se zbog pretnji britanskih vlasti još ne zna kako će on napustiti ambasadu u Londonu - moguće je čak i slanje poštom.

Izvor: B92, AP

Četvrtak, 16.08.2012.

18:40

Default images

Britanski šef diplomatije Vilijem Hejg poručio je da Asanžu ni pod kojim uslovima neće biti dopušteno da napusti zemlju i da će biti uhapšen čim kroči iz zgrade.

Međutim, zvanični Ekvador i Asanžov tim ipak imaju nekoliko mogućnosti da na drugi kontinent “prokrijumčare” čoveka koji strahuje od toga da će mu SAD suditi za špijunažu.

“Velika Britanija ne priznaje princip političkog azila kao sredstva za izbegavanje regularnog sudskog procesa”, rekao je Hejg, ponovivši da će policija i vlasti istrajati u nameri da ga isporuče Švedskoj, koja ga traži zbog optužbi za seksualni napad.

Zbog toga neki pozivaju da se Asanžu po hitnom postupku dodeli ekvadorsko državljanstvo, a zatim i radno mesto u ambasadi, čime bi dobio diplomatski imunitet.

Ipak, problem je što diplomatski status mora da prihvati država domaćin, a jasno je da Britanci to nikada ne bi uradili.

Kako navodi AP, opcija je i da Ekvador proglasi Asanža za svog predstavnika u Ujedinjenim nacijama. On bi automatski bio nedostupan za hapšenje u slučaju da putuje na samite UN širom sveta. Taj status bi mu, naravno, ukinula Generalna skupština UN, ali bi do tada i nekog novog rešenja na putu ka Ekvadoru bio siguran.

Treća opcija je da on maskiran napusti zgradu u kolima ambasade i da pre nego što ona budu zaustavljena istrči i pokuša da se utopi u masu u obližnjoj robnoj kući “Herods”.

Četvrta opcija je slanje Asanža diplomatskom poštom.

Koliko god da zvuči neverovatno, pravni eksperti su za AP objasnili da to ne bi bio presedan, a iskustva u tome imaju baš Britanci.

Umaru Diku, bivši nigerijski ministar, bio je optužen za korupciju u svojoj zemlji, a 1984. su Britanci odbili da ga isporuče Nigeriji. Otet je i drogiran ispred svoje kuće u Londonu, a otmičari su ga zatim stavili u sanduk i pokušali da ga pošalju u Lagos.

Ipak, nisu ga dobro obeležili diplomatskim pečatom, pa su carnici u rutinskoj kontroli pronašli Dikua. Nakon toga uhapšena su trojica Izraelaca i jedan Nigerijac, a diplomatski odnosi dve zemlje su godinama bili zategnuti posle incidenta.

Dvadeset godina ranije, čovek po imenu Jozef Dahan, za koga se ispostavilo da je marokansko-izraelski špijun Moredkaj Louk koji radi za Egipat, otet je u Rimu. Otmičari su ga drogirali i stavili u sanduk adresiran na egipatsko ministarstvo spoljnih poslova, ali je uprkos diplomatskim oznakama “pošiljke” i on otkriven.

Doza kojom je drogiran nije bila dobro odmerena, pa su carinici čuli njegovo zapomaganje i otvorili sanduk.

Na isto bi imali pravo i britanski carinici u slučaju da posumnjaju da u pošiljci nije “diplomatski materijal” već Džulijan Asanž.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: