Formiranje "autonomističkog fronta"

Demokratska stranka, Liga socijaldemokrata Vojvodine i Liberalno-demokratska partija, uz podršku SVM, planiraju formiranje "autonomističkog fronta".

Izvor: B92

Ponedeljak, 13.08.2012.

18:03

Default images

To je za B92 potvrdio Milivoj Vrebalov, potpredsednik skupštine Vojvodine i jedan od čelnika LDP-a u pokrajini.

To bi podrazumevalo grupisanje stranaka koje se zalažu za veću autonomiju Vojvodine. Ipak, formalni razgovori na tu temu će biti mogući tek kada se sa godišnjih odmora vrate predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić i pokrajinske skupštine Ištvan Pastor.

"Vojvodina je uvek bila dobar đak, čak i vukovac, ali za to nikada nije adekvatno nagrađena", smatra Milivoj Vrebalov, potpredsednika skupštine Vojvodine.

On kaže i da je došlo vreme za formiranje fronta, koji je nazvao autonomističkim, a koji će najbolje zastupati Vojvođane u odnosu na potpuno drugačiji raspored snaga u republičkom parlamentu.

"Zaista su se napravila neka dva fronta ovde u državi. Sa jedne strane su stranke koje su težile demokratizaciji i evropeizaciji društva u celoj Srbiji, pa i u Vojvodini. Sa druge strane imamo, nažalost, stranke za koje znamo kako su vodile Srbiju. Ja ne mislim na rat kad kažem front, ali definitivno postoje dva pola, a Vojvođani su glasali za ovaj naš", kaže on.

Iako još nema zvaničnih pregovora, ovu ideju je načelno prihvatila Liga socijaldemokrata Vojvodine. Saradnja partija koje u pokrajini čine vlast već postoji kroz institucije, kaže Aleksandra Jerkov, a pomenuti "front" dobra je ideja za nastup Vojvodine u skupštini Srbije.

"Nema više prepreke, ukoliko je i bilo u prethodnom mandatu, koja se ogledala u tome što je ista stranka činila okosnicu vlasti i u republici i u pokrajini. Smatramo i da Vlada Vojvodine i skupština Vojvodine sada mogu slobodno da se vrate u onaj period u kojem su na čelu skupštine Vojvodine bio Nenad Čanak ili Bojan Kostreš", kaže Aleksandra Jerkov.

I Jovan Komšić, politički analitičar, smatra da su se odlaskom Demokratske stranke u opoziciju u parlamentu Srbije stekli uslovi da se pokrajinski odbor DS-a prikloni regionalnim strankama, kao što su LSV i SVM.

"Građani Vojvodine većinom očekuju da partije konačno kažu i da se izbore da se u Srbiji definiše država koja radi u interesu građana i njihovih glasova na izborima. Ipak, nisam siguran da li će tu šansu, priliku i izazov iskoristiti ne samo čelnici Demokratske stranke nego i čelnici regionalnih stranaka u Vojvodini. Oni treba da pokazu da stranački interesi mogu uklopiti u nešto što se zove opšti interes Vojvodine kao srpske pokrajine", kaže Komšić.

U Demokratskoj stranci nije bilo moguće dobiti komentar na ovu temu, iako nezvanično saznajemo da im retorika koja podrazumeva reč "front" deluje preoštro.

Takođe, na godišnjem odmoru je i lider SVM-a Ištvan Pastor, ali za B92 kaže da mu je ova ideja poznata i da će u drugoj polovini avgusta biti više reči o takozvanom "autonomističkom frontu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

196 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: