Subota, 11.08.2012.

18:24

SAD i Turska prave plan o Siriji

Državna sekretarka SAD Hilari Klinton i šef turske diplomatije Ahmet Davutoglu kažu da je u toku izrada plana dve zemlje za slučaj najgoreg scenarija u Siriji.

Izvor: B92, Beta

Default images

Plan se izrađuje za slučaj upotrebe hemijskog oružja protiv protivnika sirijskog režima.

Hilari Klinton i Ahmet Davutoglu su na konferenciji za novinare rekli da će njihove dve zemlje formirati radnu grupu kako bi se odgovorilo na situaciju u Siriji koja se sve više pogoršava.

Američka državna sekretaraka je kazala da je sada vreme za "veoma intenzivni" operativni plan.

Dvoje zvaničnika su izrazili strahovanje da bi Sirija mogla da postane mesto okupljanja "terorista" Kurdistanske radničke partije (PKK) i Al Kaide.

"Sirija ne treba da postane utočište terorista PKK", rekla je Hilari Klinton.

Turski premijer Redžep Tajiip Erdogan je nedavno osudio režim u Damasku da je predao neke zone na severu zemlje pripadnicima PKK-a.

Američka državna sekretaraka je rekla i da će učiniti sve što je neophodno kako bi se ubrzalo okončanje "prolivanja krvi i Asadovog režima".
Ona nije krila nameru da za njenog mandata želi da skine Asada sa vlasti.

"Nastavljamo da povećavamo pritisak spolja. Juče smo u Vašingtonu objavili uvođenje sankcija koje za cilj imaju da izvedu na videlo i unište veze imeđu Irana, Hezbolaha i Sirije, koje produžavaju život Asadovog režima", rekla je ona.

"SAD i Turska razmatraju uvođenje zone zabrane letenja i drugih koraka kako bi se pomoglo sirijskim pobunjenicima. Obaveštajne službe i vojska Amerike i Turske imaju veliku odgovornost i važnu ulogu," rekla je državna sekretarka SAD.

Prema podacima opozicione Opservatorije za zaštitu ljudskih prava, od početka sukoba u Siriji, u toj zemlji je poginulo 21.053 osobe, među kojima 14.710 naoružanih ili nenaoružanih civila, 5.363 vojnika i 980 dezertera.

Danas u Siriji poginulo 39 ljudi

U sukobima širom Sirije u toku dana je poginulo najmanje 39 ljudi, od kojih su 20 bili civili, devet vojnici i 10 pobunjenici, saopštila je Sirijska opservatorija za ljudska prava. U poslednja 24 sata poginulo je 115 ljudi.

Sirijska vojska je bombardovala distrikt Salahedin u Alepu, u nastojanju da istera pobunjenike iz tog strateškog dela trgovinske prestonice, dok su se u Damasku čuli pucnji iz vatrenog oružja i eksplozije bombi, navode posmatrači i državni mediji.

Državna televizija je objavila da su dve bombe eksplodirale u centru prestonice, ali nije izvestila o eventualnim žrtvama.

Sirijska opservatorija je saopštila da snage sirijskog režima bombarduju distrikt Salahedin, pošto su u četvrtak primorale pobunjenike na tzv. taktičko povlačenje iz tog dela Alepa.

Komandat pobunjenika tvrdi da njegovi borci i dalje pružaju snažan otpor u okolini Salahedina.

"Žestoki sukobi nastavljeni su bez predaha u protekla 24 sata, pošto vojska pokušava da nas istera iz tog dela grada", rekao je komandant pobunjenika Abdel Kader Saleh agenciji AFP telefonom.

Režimske snage su danas bombardovale i druge delove Alepa, a očevici u Damasku tvrde da je bilo pucnjave u gusto naseljenoj Bagdadskoj ulici u samom centru prestonice.

Sukoba je bilo i u drugim delovima Damaska, ukjlučujući Tadamun, gde je došlo do žestokih obračuna između pobunjeničke Sirijske oslobodilačke armije i vojske, saopštili su Lokalni koordinacioni odbori koji imaju aktiviste na terenu.

Kanada pomaže sirijske izbeglice u Jordanu

Ulice Damaska (Beta/ AP, arhiva)
Ministar spoljnih poslova Kanade Džon Berd posetio je danas kamp u Jordanu za sirijske izbeglice i ocenio da je sve gora situacija u Siriji "veoma užasavajuća".

U prvom izbegličkom kampu koji je Jordan otvorio za izbeglice iz susedne Sirije smešteno je više od 3.300 ljudi.

Berd je rekao da će Kanada donirati 1,5 miliona dolara Svetskom programu za hranu u Jordanu i dva miliona dolara za medicinske potrepštine za doktore u Siriji.

U Jordanu je utočište od nasilja u svojoj zemlji pronašlo 150.000 Sirijaca, više nego kod drugih sirijskih suseda.

Da napomenemo, deo sirijskih izbeglica utočište je pronašao i u Srbiji. O tome pročitajte u odvojenoj vesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Poljska je počela da postavlja još veći broj metalnih barijera duž svoje granice sa Belorusijom kako bi odvratila nelegalnu migraciju i planira da ojača granicu sa Rusijom, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane.

19:38

9.5.2024.

1 d

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Podeli: